ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να απομονωθεί

Ντάισελμπλουμ: Η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να απομονωθεί

«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύσει "μόνο" το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας» επεσήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Ολλανδικήεφημερίδα De Telegraaf,ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

O κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε μάλιστα πως η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να απομονωθεί, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι ο χρόνος πιέζει την Αθήνα".

Εξέφρασε όμως την άποψη, ότι "το ίδιο το ευρώ πιέζεται λιγότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ερώτηση για το αν η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία ο Ντάισελμπλουμ τονίζει "ότι η μπάλα είναι στα χέρια των Ελλήνων". «Όσον αφορά το περιεχόμενο είμαστε ακόμα μακριά. Ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία το παραδέχονται όλοι. Χάθηκε αρκετός χρόνος, όπως για παράδειγμα όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει το όνομα της τρόικας».

Για την ύπαρξη ή μη τελεσιγράφου αναφέρει πως «υπάρχει μια ντε φάκτο ημερομηνία λύσης γιατί σε κάποιο σημείο τα χρήματα θα τελειώσουν για την Ελλάδα. Σε κάποιο σημείο τα χρήματα που θα έχουν αντληθεί από τις τράπεζες θα είναι πολλά. Και σε κάποιο σημείο δεν θα είναι δυνατή η αναχρηματοδότηση. Η συμφωνία έχει παραταθεί για τέσσερις μήνες, οπότε υπάρχει το τέλος Ιουνίου».

Ο Ντάισελμπλουμ έκανε αναφορά και στη συμφωνία Αθήνας-Μόσχας για τους αγωγούς φυσικού αερίου λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα με το να αναζητούν λύσεις εκτός της Ευρώπης. Το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια μέχρι να υπάρξει ένα αποδεκτό πακέτο. Δεν έχει σημασία για μένα τι μέτρα θα περιλαμβάνει το πακέτο αρκεί στο τέλος να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός».