ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Gazprom

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Gazprom

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για θέματα ανταγωνισμού βρέθηκε η Gazprom την Τετάρτη, με την Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ να κατηγορεί τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στην Πολωνία, την Ουγγαρία και έξι ακόμα χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία, βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης, παρακώλυσε τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, ενώ επέβαλε υπερβολικές χρεώσεις σε πέντε χώρες.

«Θεωρούμε ότι η (Gazprom) ίσως δημιούργησε τεχνητά εμπόδια, αποτρέποντας τη μεταφορά αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς άλλα κράτη, κάτι που παρεμποδίζει τον διασυνοριακό ανταγωνισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βεστάγκερ.

«Η διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου επίσης επέτρεψε στην Gazprom να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, θεωρούμε αθέμιτες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Επιτρόπου.

Η κίνηση που οδηγεί σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του αφεντικού της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά της η ρωσική εταιρεία Gazprom απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος της. «Η Gazprom θεωρεί αβάσιμες τις αιτιάσεις που προέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» απάντησε με ανακοίνωσή της η ρωσική εταιρεία, επιμένοντας ότι η τιμολόγηση και άλλες πολιτικές της ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία.

«Η Gazprom αναμένει την επίλυση αυτής της κατάστασης στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να βρεθεί μία αποδεκτή λύση για την αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο» πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις