ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τουριστική κίνηση τροφοδοτεί το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιρειών

Η τουριστική κίνηση τροφοδοτεί το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιρειών

O ανταγωνισμός στο αέρα οξύνεται όσο πλησιάζει το καλοκαίρι ενώ ήδη πραγματοποιούνται ανακοινώσεις και για τη χειμερινή σαιζόν.

Οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκουν την ελληνική αγορα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και δεν διστάζουν να επενδύουν σε νέα αεροπλάνα, να αυξάνουν τις διασυνδέσεις και να μειώνουν τις τιμές τους. Η εκκίνηση της skyGreeceμε απευθείας πτήσεις Αθήνα–Κανάδα και η συνέχιση της ανάπτυξης της Aegean της Ryanair αλλά και της Easyjet δείχνουν ότι η ελληνική εναέρια αγορά, είναι ελκυστική και πολλά υποσχόμενη και ότι ...κανείς δεν το βάζει κάτω.

Εξάλλου η τουριστική κίνηση παραμένει ανοδική και τροφοδοτεί το ενδιαφέρον και την αισιοδοξία των εταιρειών.
Aegean: Επενδύει και επεκτείνεται

Η όξυνση του ανταγωνισμού, στην αερπορική αγορά καθήλωσε το μερίδιο της Aegean στο 15-16% το 2014 παρά τις προσδοκίες που είχε η διοίκηση της Aegean μετά τη συγχώνευσή της με την Olympic Air. Για το 2015 η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις σε νέο στόλο και σημαντική επέκταση δικτύου, κυρίως από την Αθήνα καθώς και από την Λάρνακα, με προσθήκη νέων προορισμών και ενίσχυση συχνοτήτων.

Ο σκληρός ανταγωνιστής της Aegean σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair. Γι' αυτό ο αντιπρόεδρος της Aegean έθεσε ως προτεραιότητα την ισχυροποίηση της θέσης της εταιρείας και την αύξηση του μεριδίου αγοράς της τόσο στην κύρια βάση της στην Αθήνα, το δεύτερο σημαντικότερο κόμβο της στο Ηράκλειο, αλλά και την Κύπρο.

Η εταιρεία αποφάσισε την επέκταση της, αυξάνοντας κατά 15% τις διαθέσιμες θέσεις της εκτιμώντας ότι είναι θετικές οι ενδείξεις για τον ελληνικό τουρισμό και τη φετινή περίοδο, ιδιαίτερα για την Αθήνα όπου οι κρατήσεις εμφανίζουν αυξητική τάση.

Η εταιρεία εξάλλου υλοποιεί την παραγγελία στην Airbus για την προμήθεια επτά νέων αεροσκαφών από τα οποία τρία θα ενταχθούν στο στόλο της φέτος ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα το 2016.

SkyGreece Airlines: Ανοίγει τα φτερά της

Μια ακόμη παρουσία συμπληρώνει απο φέτος τους πρωταγωνιστές των αιθέρων. Πρόκειτια για την SkyGreece Airline που ξεκινά υπεραλαντικές πτήσεις προς ΗΠΑ και Καναδά, από τις 24 Μαϊου. Η αεροπορική εταιρεία SkyGreece Airlines, που μόλις πρόσφατα πήρε άδεια για να εκτελεί τακτικές διεθνείς πτήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αμερικής ανοίγει τα φτερά της στις 24 Μαΐου με την πτήση Αθήνα-Τορόντο-Μόντρεαλ, ενώ στις 18 Ιουνίου ξεκινά το δεύτερο δρομολόγιο με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας στάση στη Βουδαπέστη και τελευταίο σταθμό το Τορόντο. Ακολούθως στις 19 Ιουνίου ξεκινά το δρομολόγιο Αθήνα-Νέα Υόρκη και στις 26 Ιουνίου το Αθήνα-Ζάγκρεμπ-Τορόντο.

Τα περισσότερα δρομολόγια έχουν τρεις πτήσεις την εβδομάδα. Το χειμώνα θα παραμείνει με δύο φορές την εβδομάδα το δρομολόγιο της Αθήνας για Νέα Υόρκη και μία φορά το Αθήνα-Τορόντο και ακόμη μία το Θεσσαλονίκη-Τορόντο.

Στο επιχειρησιακό δυναμικό της εταιρείας, πέραν του ιδιόκτητου Boeing 767-300 ER προστέθηκε μέσω leasing ένα Airbus A-340 το οποίο θα πιλοτάρουν πιλότοι της παλαιάς Ολυμπιακής.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη βουλγαρική ΒΗ Air, ενισχύοντας περαιτέρω το πτητικό της έργο με 6 αεροσκάφη και ενδυναμώνοντας την παρουσία της στην ευρύτερη Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στους μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας, όπως αποκάλυψε ο CCO Βασ. Αλεφάντης, είναι η σύνδεση της Ελλάδας με Σικάγο, Βοστώνη και Ν. Αφρική.

Με έδρα της το Μαρκόπουλο Αττικής και γραφεία στο Μόντρεαλ, το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη, η SkyGreece έχει ήδη δημιουργήσει 150 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξηθούν στις 400 με προσωπικό που θα στελεχωθεί αποκλειστικά από Ελληνες, όπως επισημαίνεται. Ιδρύθηκε το 2012 και από το καλοκαίρι του 2014 εκτελεί δρομολόγια για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών.

Ryanair: Ανταγωνιστική και δυναμική

400 νέα αεροσκάφη θα παραλάβει η εταιρεία Ryanair τα επόμενα χρόνια και θα ξεκινήσει νέα δρομολόγια τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Με όπλο της τις προσφορές και τις σταθερά χαμηλές τιμές, αύξηση-ρεκόρ των κρατήσεων, της τάξης του 20% για τα δρομολόγια από, προς και εντός της Ελλάδας καταγράφει η Ryanair για την καλοκαιρινή περίοδο του 2015, ενώ η αναμένει να εξυπηρετήσει φέτος πάνω από 1,6 εκατ. επιβάτες μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία», από 1,2 εκατ. πέρυσι.

Η εταιρεία παρουσίασε το χειμερινό πρόγραμμα της Ryanair για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει 10 δρομολόγια, όσα και τον περσινό χειμώνα: προς Αθήνα, Βρυξέλλες Σαρλερουά, Λονδίνο Στάνστεντ, Μιλάνο Μπέργκαμο, Ντίσελντορφ Weeze, Χανιά, Παρίσι Μποβέ, Πάφο, Ρώμη Τσιαμπίνο, Φρανκφούρτη Hahn.

Οι Έλληνες πελάτες και επισκέπτες μπορούν να επωφεληθούν από τις αριθμημένες θέσεις, δεύτερη δωρεάν χειραποσκευή, μειωμένες χρεώσεις, νέα ιστοσελίδα και ολοκαίνουργια εφαρμογή με ηλεκτρονικές κάρτες επιβίβασης για κινητά καθώς και από τις υπηρεσίες Family Extra και Business Plus.

Easyjet: Σταθερά ανοδική

Μια καινούργια γραμμή στο δίκτυό της προς την Ελλάδα, αναμένεται να προσθέσει κατά τη θερινή περίοδο η αεροπορική εταιρεία easyJet. Συγκεκριμένα, από τις 17 Μαίου η easyJet θα εκτελεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα από το αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ προς την Πρέβεζα (Άκτιο).

Ηδη, οι κρατήσεις για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, που θα εκτελείται ως τις 21 Οκτωβρίου 2015, είναι στη διάθεση του επιβατικού κοινού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.easyJet.com. Όπως ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής της easyJet κ. Neil Slaven, «η easyJet συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα, όπου παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια, με ένα μέσο όρο ανάπτυξης κατά 9% ανά έτος».

Η συνολική χωρητικότητα της εταιρίας στην Ελλάδα, φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο εκατ. θέσεις, πράγμα που σύμφωνα με τον κ. Slaven «την καθιστά σημαντικό εταίρο της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού, καθώς δίνει την ευκαιρία στους επιβάτες της να γνωρίσουν ακόμα περισσότερους ελληνικούς προορισμούς».

Σημειώνεται, ότι η easyJet, σήμερα, «πετάει» από την Ελλάδα προς την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Σχετικές ειδήσεις