ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμιά περικοπή στις "υψηλές" επικουρικές συντάξεις»

«Καμιά περικοπή στις "υψηλές" επικουρικές συντάξεις»

Καμία μείωση δεν πρόκειται να υπάρξει στις επικουρικές συντάξεις, ούτε στις λεγόμενες «υψηλές» που είναι ελάχιστες και φτάνουν ή ξεπερνούν τα 500 ευρώ, διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ενώ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι συζητούνται μέτρα νέας λιτότητας και περικοπών.

ΕΚΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΟ EMAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζουν ''αστεία δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων, καθώς (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) "τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για την πλήρη καταβολή τους και λέγεται ότι εξετάζεται ακόμη και η περίπτωση η μικρής καθυστέρησης στην καταβολή των συντάξεων ή χρονική μετάθεση πληρωμής τους".

Ειδικότερα για τις επικουρικές συντάξεις που οι δανειστές ζητούν την ισχύ του email Χαρδούβελη, δηλαδή την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σύμφωνα με στοιχεία των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης "μόλις 9.900 συνταξιούχοι σε σύνολο 1,8 εκ. λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες των 500 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της επικουρικής σύνταξης ανέρχεται σε μόλις 182 ευρώ".

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, με δηλώσεις του στο Ρ/Σ ''Στο Κόκκινο'', διευκρίνισε ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε καμία μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε, ότι το Υπουργείο δεν συζητά με τους ''θεσμούς'' μειώσεις στις ''υψηλές'' επικουρικές συντάξεις ή ''υψηλά'' πλαφόν κύριων συντάξεων, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συντάξεις και τέτοια πλαφόν, αφού όλα κατεδαφίστηκαν με τις πέντε συνεχόμενες μεγάλες μειώσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να μειωθούν από 40 έως 50%.

*Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 2.319.443.308,44 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 52.588.086,91 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το KEAO, καθώς και τους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ (από τις 2/4/2015), του ΟΓΑ (από τις 27/4/2015) και του ΕΤΑΑ (από τις 30/3/2015) που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και τα στοιχεία για τους οφειλέτες του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από 3/4/2015. Από τις 86.900 αποφάσεις ρύθμισης οι 13.690 αφορούν αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση που υποβλήθηκαν μέσω διαδικτύου με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής ''Ρύθμιση οφειλών''.

Σχετικές ειδήσεις