ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα βήμα εμπρός στην (ενδιάμεση) συμφωνία

Ένα βήμα εμπρός στην (ενδιάμεση) συμφωνία

Με στόχο να ξεπεραστούν τα τεχνητά εμπόδια που διαρκώς βάζουν οι δανειστές στο Eurogroup και να προχωρήσει η «πολιτική λύση» στην οποία έχουν συμφωνήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση επιταχύνει την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της «λίστας μεταρρυθμίσεων».

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η κυβέρνηση με την κατάθεση της λίστας στοχεύει στην σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου και -εάν αυτό καταστεί δυνατό- ακόμη και ως τέλος Απριλίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες (27/04/2015) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Η χθεσινή κίνηση με την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της «λίστας μεταρρυθμίσεων», δηλαδή ουσιαστικά τη «λίστα Βαρουφάκη», αφαιρεί και τα τελευταία επιχειρήματα των σκληρών εντεταλμένων του Eurogroup (Σόϊμπλε, Λαγκάρντ) και ανοίγει το δρόμο για μια προσωρινή - ενδιάμεση συμφωνία που θα συνοδεύεται πιθανότατα από την χρηματοδότηση 1,9 δις ευρώ που αφορούν στα κέρδη ομολόγων από την ΕΚΤ.

Τα άρθρα δε του εν λόγω πολυνομοσχεδίου θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες και τις εξής, μεταξύ άλλων, ενότητες:

* Δημόσια οικονομικά.

* Φορολογική διοίκηση.

* Δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

* Φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

* Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

* Διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

* Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (σύμφωνα με πληροφορίες τα όρια ένταξης θα είναι μειωμένα σε σχέση με εκείνα που αρχικώς είχαν διαρρεύσει).

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εξέφρασε ο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Bιτόρ Κονστάντσιο.

«Είμαι βέβαιος πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά και ο ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα,Σάντρο Γκότζι δήλωσε «Ούτε καν λαμβάνουμε υπόψη μας την πιθανότητα ενός Grexit... Συνηθίζω να δηλώνω ότι δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Επιμένω ότι είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μια θετική λύση συμβιβασμού, διότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν πρέπει να χάσει συντελεστές, αλλά να διευρυνθεί και να προχωρήσει σε βάθος...».

Σχετικές ειδήσεις