ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάιντμαν: Είναι δυνατή η χρεοκοπία μιας χώρας εντός της ευρωζώνης

Βάιντμαν: Είναι δυνατή η χρεοκοπία μιας χώρας εντός της ευρωζώνης

Εφικτό χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών μία χώρα εντός της νομισματικής ένωσης.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους αποφάσεων» είπε ο Γενς Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ακροατήριο στην Έσση.

«Πρέπει να υπάρχει μία αντιστοιχία μεταξύ του ελέγχου και της υποχρέωσης» τόνισε ο ίδιος.
«Σε τελική ανάλυση κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη δυνατότητα της χρεοκοπίας ενός κράτους χωρίς να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα» επισήμανε ο ίδιος στην ομιλία του.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε: «Είναι αποφασιστικής σημασίας το να εγκαθιδρυθεί μία λειτουργική διοίκηση στην Ελλάδα που θα οδηγήσει την οικονομία και τα δημοσιονομικά του κράτους σε μία βιώσιμη πορεία και το κυριότερο θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη στη βάση μιας αξιόπιστης πορείας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» είπε ο Βάιντμαν υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «διέλυσε τις αρχικές ελπίδες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Σχετικές ειδήσεις