ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατηγορηματικός ο Ρωμανιάς: Καμία μείωση στις συντάξεις

Κατηγορηματικός ο Ρωμανιάς: Καμία μείωση στις συντάξεις

Καμία διάθεση να βάλει… ψαλίδι στις συντάξεις, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθετική διάταξη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν έχει η κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Ρωμανιάς ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει το νέο τρόπο υπολογισμού κυρίων συντάξεων από 1/1/2015, ο οποίος προβλέπει μειώσεις των συντάξεων, αλλά θα προχωρήσει σε κατάργησή του με νομοθετική πρωτοβουλία.

«Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μειώσεις συντάξεων από το καλοκαίρι του 2012 και τη συνταγματικότητά τους. Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων, πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους. Συζητάμε για να κατανεμηθούν αναδρομικά και τμηματικά οι συντάξεις που κόπηκαν», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

«Η επίπτωση της μη εφαρμογής είναι επί του παρόντος μικρή. Για αυτή τη χρονιά πρόκειται για 2 εκατομμύρια ευρώ, για το 2016 είναι 3 εκατομμύρια και για το 2017 υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ».

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι με σχετική τροπολογία θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως «αν επιδικαστούν οι επιστροφές, θα πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους συνταξιούχους, εφόσον οι μειώσεις συντάξεων κριθούν από το ανώτατο δικαστήριο αντισυνταγματικές».

«Σε αυτή την περίπτωση το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους φορείς των συνταξιούχων για την αναδρομική καταβολή των επιστροφών σε βάθος χρόνου.

Τέλος, ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι το τέλος του 2012 για πρόωρη συνταξιοδότηση, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν δυσμενείς αλλαγές, αλλά και ότι «δεν υφίσταται ζήτημα με τα χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου».

Σχετικές ειδήσεις