ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Βαρουφάκης: Το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Λάθος χαρακτηρίζει το γεγονός πως όλες οι πλευρές στη διαπραγμάτευση εστιάζουν στην «ένεση ρευστότητας» και όχι στην ανάκαμψη της Ελλάδας με βιώσιμο τρόπο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη απαιτούνται μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν τις σημαντικές προοπτικές της χώρας σε αρκετούς τομείς της οικονομίας όπως στις παραγωγικές επενδύσεις, στην παροχή πιστώσεων, στην καινοτομία και τον ανταγωνισμό.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει πως οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις επλήγησαν εξαιτίας των επτά ετών με αποπληθωρισμό και την πεποίθηση πως η λιτότητα δεν έχει τέλος.

Η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη είναι η σύσταση δυο νέων κρατικών μηχανισμών που θα συνεργάζονται τόσο με τον ιδιωτικό τομέα, όσο και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Συγκεκριμένα, προτείνει την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας που θα αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και μία «κακή τράπεζα» (bad bank) που θα απαλλάξει το τραπεζικό σύστημα από ζημιογόνα στοιχεία.

Σχετικές ειδήσεις