ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Μέτρια η ανάκαμψη παρά τη σημαντική πρόοδο, εκτιμά το ΔΝΤ

Πορτογαλία: Μέτρια η ανάκαμψη παρά τη σημαντική πρόοδο, εκτιμά το ΔΝΤ

Η οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία συνεχίζει να είναι «μέτρια» παρότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο παράλληλα καλεί την Λισαβόνα να συνεχίσει τις προσπάθειες για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Η τρέχουσα ανάκαμψη είναι ακόμα πολύ μέτρια για να επαναφέρει την ανάπτυξη και την απασχόληση στα επίπεδα πριν από την κρίση», παρά τη «σημαντική πρόοδο» των οικονομικών προοπτικών βραχυπρόθεσμα, ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του.
Η Πορτογαλία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2014 (+0,9%) και σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6% το 2015.
Ωστόσο, το ταμείο επισημαίνει το χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων, το υψηλό χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την απογοητευτική εικόνα στην αγορά εργασίας, που αμαυρώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
Το ΔΝΤ, που προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 13,1% το 2015, είναι πιο αισιόδοξο από την πορτογαλική κυβέρνηση που εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 13,2%. Το πρώτο τρίμηνο το ποσοστό της ανήλθε στο 13,7%.
Η Πορτογαλία πρέπει να «επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη», επιμένει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η χώρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με πλεονεκτικά επιτόκια και να βρει στήριξη στο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Παράλληλα, το ταμείο, ενώ χαιρετίζει το στόχο της Λισαβόνας για έλλειμμα κάτω του 3% φέτος, διατηρεί τη δική του πρόβλεψη για έλλειμμα 3,2% το 2015.
Καλεί ακόμα τη Λισαβόνα να συνεχίσει τις προσπάθειες, υποδεικνύοντας αναδιάρθρωση μισθών και συντάξεων.

Σχετικές ειδήσεις