ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό σήμα από το Eurogroup αναμένει η ελληνική κυβέρνηση

Θετικό σήμα από το Eurogroup αναμένει η ελληνική κυβέρνηση

Ένα Σαββατοκύριακο σκληρών διαβουλεύσεων έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι θετικά, καθώς αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (09/05/2015) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ρευστότητας. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, αύριο, Κυριακή θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εν τω μεταξύ νέες «βόμβες» έσκασαν, τόσο από τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την ώρα που τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, όλοι χαρακτηρίζουν ως πολύ πιθανή πλέον μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να κινδυνολογεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή (10/05), υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η ιστορία έχει δείξει πως μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα μπορεί εκεί που δεν το περιμένει κανείς, να φτάσει στη χρεοκοπία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε πάντως ότι η Γερμανία θα κάνει το παν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, υποστήριξε ότι «αμφότεροι είμαστε υπουργοί Οικονομικών, φέρουμε ευθύνες και συνεργαζόμαστε καλά. Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν αρχικά τον κ. Βαρουφάκη Σούπερ Σταρ και τώρα τον αποδομούν. Και το ένα και το άλλο είναι λάθος».

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων εταίρων, εκτίμησε ότι τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Χαίρομαι που έχει σημειωθεί πρόοδος, οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί, αισθανόμαστε την κατεπείγουσα ανάγκη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες, αλλά δεν είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να κερδίσει περεταίρω ενίσχυση.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερη δουλειά. Οι Έλληνες πρέπει να συμμετάσχουν πλήρως στην εφαρμογή του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις