ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλγαρία: Ανάπτυξη 0,8% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης

Βουλγαρία: Ανάπτυξη 0,8% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης

Σε αναθεώρηση της πρόβλεψης της για την οικονομική ανάπτυξη στη Βουλγαρίας το 2015, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Έτσι, προβλέπεται για φέτος, οικονομική ανάπτυξη 1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για οικονομική ανάπτυξη 0,8%, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας, τον Ιούνιο του 2014, η οικονομία της γειτονικής χώρας είχε ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης 1,7%, εξαιτίας της θετικής τάσης στη ζήτηση των προϊόντων, που ενίσχυσε την κατανάλωση.
Με τη σειρά της, η κατανάλωση προϊόντων υποστηρίχτηκε από την αύξηση μισθών, αλλά και τη μείωση του πληθωρισμού, δημιουργώντας γενικότερη θετική προοπτική για την πορεία της πραγματικής οικονομίας, στη γειτονική χώρα.
Ωστόσο, η αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και το οικονομικό κόστος αντιμετώπισης των ζημιών από τις πλημμύρες του περσινού καλοκαιριού, αύξησαν το δημόσιο έλλειμμα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3,7%, των αρχικών προβλέψεων.
Η διαθέσιμη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στη Βουλγαρία, αναμένεται να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα για φέτος, αλλά και για του χρόνου, ενώ θετικά αναμένεται να κινηθούν οι εξαγωγές συμβάλλοντας στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Σχετικές ειδήσεις