ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εβδομάδα εξελίξεων με πλήρη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού

Εβδομάδα εξελίξεων με πλήρη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την τελική φάση στην οποία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα, με δύο διαδοχικές συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους με τη διαπραγμάτευση, στους συμμετέχοντες στα κλιμάκια του Brussels Group, να επιταχύνουν τις απαιτούμενες ενέργειες.

Οι συσκέψεις συνεχίστηκαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων. Ενόψει της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την εντατικοποίηση των πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων με στόχο την επίτευξη ενιαίας συμφωνίας, μιας συμφωνίας τετραετίας που θα δίνει λύση και δεν θα διαιωνίζει το πρόβλημα της ύφεσης. Επίσης έχει δηλώσει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και ένα έκτακτο Eurogroup πιθανότατα στις 25 Μαΐου μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και για την επίτευξη συμφωνίας και για το ζήτημα της ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τα επόμενα 24ωρα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει εκ νέου επαφές του με Ευρωπαίους κυρίως με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, επιτέλους να προσχωρήσει στο ρεαλισμό», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στους εταίρους ο Πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Παρασκευής από το βήμα του Economist.

Με στόχο την εκταμίευση χρημάτων, καθώς η ρευστότητα πιέζει πλέον ασφυκτικά το Μέγαρο Μαξίμου με συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες του Brussels Group.

O ΦΠΑ και τα εργασιακά ήταν το αντικείμενο των συσκέψεων που είχε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ παραμένουν τα αγκάθια στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό.

Εάν υπάρξει συμφωνία τότε το επόμενο βήμα των Ευρωπαίων είναι να χαλαρώσουν οι όροι χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η πρώτη κίνηση θα είναι η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα δώσει το "οκ" για την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων και κατ’ επέκταση θα αποκτήσει επαρκή ρευστότητα η χώρα ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της προς εσωτερικό και εξωτερικό.

Οι απόπειρες να εμφανίσουν ως καπετανάτα τις συνθέσεις ή τις αντιθέσεις δεν θα κλονίσουν την εσωτερική δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε σε συνέντευξή της η Ζ. Κωνσταντοπούλου

«Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν οι συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα», δήλωσε μιλώντας το πρωί στον Σκάι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο μεταφοράς των αποθεματικών της Βουλής στην ΤτΕ. Όπως ανέφερε, δεν της ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ωστόσο έλαβε επιστολή την περασμένη Παρασκευή από τον κ. Μάρδα, επιστολή στην οποία αποδίδει διερευνητικό χαρακτήρα. «θα ερευνήσω ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο και θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες. Η Βουλή πάντως έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αυτονομίας», είπε η πρόεδρος της Βουλής και απέδωσε την όλη παραφιλολογία σε εκείνους που θέλουν να υποσκαφθεί το κυβερνητικό έργο. Όλη παραφιλολογία που υπάρχει για να δημιουργηθεί μια εικόνα διάστασης και ρήξης της Βουλής με την Κυβέρνηση αφορά εκείνους οι οποίοι θα επιθυμούσαν να υποσκαφθεί και το κυβερνητικό έργο και το κοινοβουλευτικό έργο».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Σκάι η Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε για την κινητικότητα στο εσωτερικό του κόμματος στην κρίσιμη αυτή φάση των διαπραγματεύσεων. «Είναι άστοχο να προσπαθεί κανείς να κάνει ερμηνείες επί τη βάσει διαρροών», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν οι συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν έχω κανένα λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στην κρίση του και στη συνείδησή του σε σχέση με αυτή την διαπραγμάτευση, από τη στιγμή μάλιστα που έχει αναλάβει την ευθύνη της. Οι προσπάθειες που γίνονται διαρκούσης της διαπραγμάτευσης να υπονομευθεί η θέση της Ελλάδας και της Ελληνικής κυβέρνησης ξεπερνούν κάθε όριο και κάθε προηγούμενο», είπε η κ.Κωνταντοπούλου. «Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό ο οποίος αποκλείεται να συνομολογήσει μια συμφωνία που θα παραβιάζει τη Δημοκρατία», ανέφερε ακόμη η Πρόεδρος της Βουλής.

Για το ζήτημα της μεταφοράς αποθεματικών της Βουλής στον λογαριασμό της ΤτΕ, είπε ότι δεν της ζητήθηκε κάτι τέτοιο αλλά την Παρασκευή έλαβε επιστολή από τον κ. Μάρδα με διερευνητικό χαρακτήρα: «Η Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών και αποθεματικών. Η Βουλή αποτελεί μια εκ των τριών ανεξάρτητων και συνταγματικών λειτουργιών, και μάλιστα αποτελεί τη λειτουργία εκείνη η οποία εγγυάται την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος. Μια λειτουργία η οποία βάλλεται επί Μνημονίου. Δεν μου έχει ζητηθεί αυτό το οποίο με ρωτάτε. Την Παρασκευή μου εστάλη μια επιστολή από τον κ. Μάρδα την οποία ερμηνεύω ως διερευνητική. Από κει και πέρα, με βάση αυτή την επιστολή που μου έστειλε ο κ. Μάρδας θα ερευνήσω ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο και θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες. Η Βουλή πάντως έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αυτονομίας. Όλη παραφιλολογία που υπάρχει για να δημιουργηθεί μια εικόνα διάστασης και ρήξης της Βουλής με την Κυβέρνηση αφορά εκείνους οι οποίοι θα επιθυμούσαν να υποσκαφθεί και το κυβερνητικό έργο και το κοινοβουλευτικό έργο».

Ν. Φίλης: δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα

Στο κλίμα των σκληρών διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται μέσα σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Φίλης είπε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών. Πως δηλαδή, αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η Κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική. Αλίμονο αν η Ευρώπη μας πει ότι η έκφραση του ελληνικού λαού, ένα δημοψήφισμα, ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας, είπε ο κ. Φίλης ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ψευδαίσθηση ότι οι εταίροι θα έδειχναν μεγαλύτερη ελαστικότητα.

Ο Πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις και έχει θέσει τις τέσσερις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και ένα ακόμη μήνυμα. Ότι δηλαδή η Κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της. «Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Ή αν το έχουν αυτό κάποιοι στο μυαλό τους να το ξεχάσουν, γιατί αυτή η επιλογή θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων