ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρομολαγνεία από το ΔΝΤ: Τον Ιούνιο πτωχεύετε

Τρομολαγνεία από το ΔΝΤ: Τον Ιούνιο πτωχεύετε

Όπως σας είχαμε αποκαλύψει εδώ και μέρες οι δανειστές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τη διάσωση της χώρας. Το μόνιμο άγχος τους είναι ποιος θα «πρωτοπληρωθεί», εν μέσω καλοκαιριού και αυτός είναι ο βασικός λόγος της κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ CHANNEL 4 ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τις τελευταίες ημέρες το ΔΝΤ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση μιας λύσης και αρνείται να προχωρήσει σε μια γρήγορη αξιολόγηση δημιουργώντας προσκόμματα.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές».

Η διαπίστωση περιέχεται σε έγγραφο του ΔΝΤ με ημερομηνία 14 Μαϊου που συντάχθηκε με αφορμή την συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου για την Ελλάδα και το οποίο αποκαλύπτει το Channel 4 και ο δημοσιογράφος Paul Mason.

Η αναφορά γίνεται για τις πληρωμές που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προς το Ταμείο τον Ιούνιο και οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο μήνα.

Η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να γίνει στις 5 Ιουνίου και πιθανότατα δεν υπάρχουν οι πόροι. Συνολικά ως τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις προς ΔΝΤ και ΕΚΤ φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Το newsbomb με αναλυτικό ρεπορτάζ σας είχε αποκαλύψει τις προθέσεις τόσο του ΔΝΤ, όσο και της ΕΚΤ καθώς και τους ακριβείς λόγους για τους οποίους δεν «ξεκλειδώνει» η χρηματοδότηση της χώρας (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην μερική πρόοδο που υπήρξε σε συγκεκριμένους τομείς: μεταρρυθμίσεις σε ΦΠΑ, είσπραξη φόρων και «κόκκινα δάνεια».

Με δεδομένο όμως το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις ΔΝΤ και Ευρωπαΐων, ο δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα την επόμενη εβδομάδα δείχνει να είναι η τελευταία ευκαιρία για να κλείσει συμφωνία πριν η χώρα τεχνικά πτωχεύσει έναντι των πιστωτών της στις αρχές Ιουνίου.

Τα σημεία που προβάλει το ΔΝΤ ως «κόκκινο» πανί για την επίτευξη συμφωνίας είναι: οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και η επαναπρόσληψη 4000 πρώην εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα. Σε αυτό αναγνωρίζεται πρόοδος στο κομμάτι των εργασιακών, δείχνοντας ότι η επαναπροσλήψεις και το ασφαλιστικό είναι τα μεγάλα μέτωπα για να γίνει συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Ο υπόγειος πόλεμος ΔΝΤ - ΕΚΤ

Όπως σας έχουμε επισημάνει από το Newsbombewsbomb οι Ευρωπαίοι αρνούνται να ανοίξουν τη χρηματοροή προς την Ελλάδα καθώς φοβούνται ότι θα μείνουν απλήρωτες οι δόσεις προς την ΕΚΤ και η Ελλάδα θα διαθέσει τα χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλών προς το ΔΝΤ.

Το έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το Channel 4, ωστόσο αποκαλύπτει κρίσιμες διαφορές μεταξύ της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση τις συνομιλίες, όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.

Βασικά, η ΕΕ επιδιώκει μια συμφωνία η οποία θα συγκεράζει τις διαφορές και θα επιτρέπει να συνεχιστεί η στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ενώ το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτό που αποκαλεί «quick and dirty» αξιολόγηση, δηλαδή μια γρήγορη και πρόχειρη συμφωνία που υπερβαίνει το καταστατικό του.

Πάντως, είναι απορίας άξιον ότι κανένας από τους θεσμούς δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για το βασικό πρόβλημα της χώρας που δεν είναι άλλο από το χρέος.

Αν και ο βασικός λόγος για τον οποίο η χώρα μπήκε στο μηχανισμό διάσωσης ήταν η ρύθμιση του χρέους, τώρα κανείς από τους δανειστές δεν λέει το παραμικρό και όλοι ενδιαφέρονται να πάρουν ζεστό χρήμα από μια χώρα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις εσωτερικές της ανάγκες.

Σχετικές ειδήσεις