ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου

Στην Ελλάδα η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου

Στο πλαίσιο της προσπάθειας «να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την εκκίνηση έργων,ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα», η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική επισκέπτεται την Ελλάδα από τις 20 έως τις 23 Μαΐου.

Η Ευρωπαία Επίτροπος θα έχει σειρά συναντήσεων με υπουργούς και περιφερειάρχες και θα συμμετάσχει σε ημερίδα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, ενώ θα επισκεφθεί έργα που έχουν λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Την Τετάρτη (20/5) η κα Κρέτσου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, καθώς και τον αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη.

Την ίδια ημέρα θα επισκεφτεί έργα, όπως, το Stone Soup, ωφελούμενη επιχείρηση του προγράμματος «Επιχειρώ Κοινωνικά» που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων, το Κέντρο Ελέγχου του Σταθμού Συντάγματος του Μετρό Αθηνών και το εργοτάξιο του υπό κατασκευή Σταθμού του Μετρό «Νίκαια».

Την Πέμπτη,η Επίτροπος θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τους Περιφερειάρχες των 13 ελληνικών Περιφερειών και ακόμη θα επισκεφτεί το Οφθαλμιατρείο Αθηνών καθώς και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής στην Πάτρα, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και το εργοτάξιο της Ιωνίας Οδού.

Την Παρασκευή, θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στην ημερίδα «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». (Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας, Κοιλάδα Αχελώου) και θα επισκεφτεί το Υδροηλεκτρικό έργο Δαφνοζωναρά - Σανίδι και τη Μονή Σέλτσου, καθώς και την περιφερειακή οδό και την ευρύτερη περιοχή Μετεώρων.
Τέλος, το Σάββατο θα επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, τη Λαμία καθώς και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Με αφορμή την επίσκεψη της Επιτρόπου στην Αθήνα, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, δήλωσε:

«Τα κονδύλια των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων αποτελούν άμεσο, «ζεστό» χρήμα και πηγή σημαντικότατων επενδύσεων για την χώρα. Επιχορηγήσεις ύψους 20 δισ. θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020. Στο πλαίσιο δε του νέου προγραμματικού σχεδιασμού, τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται μόνο για υποδομές αλλά, πολύ περισσότερο, για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσω δε της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης, δηλαδή της εκμετάλλευσης της τοπικής τεχνογνωσίας και του υφιστάμενου δυναμικού, στόχος είναι η αύξηση τη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και η διαφοροποίηση των περιφερειών βάσει των δυνατών τους σημείων. Στην διάρκεια της επίσκεψής της στην Αττική και σε άλλες περιφέρειες, η Επίτροπος Κρέτσου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να γίνουν άμεσα οι ενδεδειγμένες ενέργειες για εκκίνηση των έργων ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα».