ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αιμορραγεί» το κράτος από το λαθρεμπόριο καπνού - Περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ το χρόνο η χασούρα

«Αιμορραγεί» το κράτος από το λαθρεμπόριο καπνού - Περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ το χρόνο η χασούρα

Τα νούμερα είναι αστρονομικά! Το ελληνικό κράτος χάνει κάθε χρόνο περισσότερα από 650.00.000 ευρώ από φόρους, εξαιτίας του παράνομου εμπορίου καπνού και καπνικών προϊόντων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παράνομο εμπόριο καπνού και καπνικών προϊόντων, με ποσοστό 17% περίπου την ώρα που η ΕΕ χάνει κάθε χρόνο 11.000.000.000!

Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά σε ενημερωτική εκδήλωση για τους καπνοκαλλιεργητές και τους εμπλεκόμενους φορείς, που διοργάνωσε την Τρίτη (19/05), η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο επιμελητήριο Ξάνθης , με τη συνδρομή της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για το μείζον αυτό πρόβλημα.

Σήμερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Ιάκωβο Καργαρώτο, στην ελληνική αγορά, ποσοστό 70% του παράνομου καπνού αφορά προϊόντα, δηλαδή μάρκες τσιγάρων, που δεν τις ξέρει κανένας, «μάρκες παντελώς άγνωστες, που δεν έχουν χώρα προέλευσης και παραγωγής». Επίσης, στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ακόμα είτε παραποιημένα τσιγάρα από γνωστές μάρκες τσιγάρων είτε φθηνές απομιμήσεις επίσης επώνυμων ετικετών τσιγάρων.

Εκτός από τα μειωμένα κρατικά έσοδα, το λαθρεμπόριο καπνού επηρεάζει αρνητικά την εργασία αλλά και την υγεία.

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών που πουλούσαν τσιγάρα και έκλεισαν από το 2010 έως σήμερα, αγγίζουν το 25%.

Όσο για την υγεία, τα παράνομα καπνικά προϊόντα, δεν υπόκειται σε κανέναν υγειονομικό έλεγχο, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις, από το παράνομο εμπόριο καπνού χρηματοδοτούνται εγκληματικές ομάδες που δρουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Καργαρώτο, σήμερα απασχολούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και εμπορίας του καπνού περισσότερες από 60.000 οικογένειες ενώ οι εξαγωγές του ελληνικού καπνού στις ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες της Ανατολής αγγίζουν τα 5.000.000.000 ευρώ ετησίως.

Για τον κ. Καργαρώτο, το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο της χώρας, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση στα τσιγάρα και τον καπνό (επτά αυξήσεις σε διάστημα πέντε ετών, με τη συνολική αύξηση της τιμής στο 84%) είχαν ως αποτέλεσμα, το παράνομο εμπόριο καπνού να εκτιναχτεί στα ύψη μετά το 2010 και μέχρι το 2012.

Σημείωσε δε, ότι η χαμηλή τιμολογιακή πολιτική στις γειτονικές χώρες με την Ελλάδα -συγκριτικά πάντα με τη χώρα μας- επιδεινώνουν το πρόβλημα ενώ εξήρε το έργο των διωκτικών και τελωνειακών αρχών.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης Γιώργος Παυλίδης, τόνισε ότι όσο μεγεθύνεται το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνού τόσο μεγεθύνονται οι απώλειες, όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τους καπνοκαλλιεργητές και υπογράμμισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να προστατευτεί το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν και η τοπική οικονομία.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός τόνισε, ότι από τη μια πλευρά το ελληνικό κράτος κατέφυγε στην περικοπή μισθών και συντάξεων προκειμένου να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση και από την άλλη χάνει εκατομμύρια ευρώ σε φόρους εξαιτίας της αδυναμίας αντιμετώπισης του παράνομου εμπορίου καπνού και των καπνικών προϊόντων.

Σχετικές ειδήσεις