ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία: Το ΔΝΤ συρρικνώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων

Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία: Το ΔΝΤ συρρικνώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων

Την πρακτική του ΔΝΤ σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων, «κατακεραυνώνει» η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Σε δηλώσεις της, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας (ITUC) , Σάραν Μπάροου, συμπαρατάσσεται με την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και υποστηρίζει, ότι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιμένει στα μέτρα λιτότητας, οδηγούν σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ εμποδίζουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη.

Η ίδια χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι το ΔΝΤ «κρατά την πιο σκληρή στάση μεταξύ των δανειστών και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων, ενώ απαιτεί περικοπές συντάξεων, με τη βασική σύνταξη να είναι 360 ανά μήνα, δηλαδή κάτω από το επίπεδο διαβίωσης».

Η κ. Μπάροου, επισημαίνει, ότι στην Ελλάδα «περισσότερο από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται έξω από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να έχουν τη σύνταξη ως μόνη σταθερή πηγή του εισοδήματός τους. Κατά συνέπεια, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν περισσότεροι Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Κατηγορεί επίσης το ΔΝΤ, ότι επιχειρεί να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, να επιτύχει την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και περιορίσει τη συλλογική εκπροσώπηση και το δικαίωμα της απεργίας.

Σύμφωνα με την ITUC, οι πιέσεις οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση στο δίλημμα του να διαλέξει, από τον επόμενο κιόλας μήνα, ανάμεσα στο να διατηρήσει ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες και να καταβάλλει τις συντάξεις ή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς ένα διεθνή δανειστή, ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ θα πρέπει να δείξει κάποια συνέπεια με τις δικές έρευνες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών ανισοτήτων να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υποστηρίξει μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα».

Η ITUC επισημαίνει επίσης, ότι όταν τον Μάιο του 2010 υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι με η εφαρμογή του προγράμματος που συνόδευε τη σύμβαση, θα οδηγούσε σε οικονομική ανάκαμψη μέσα σε δύο χρόνια. Προέβλεπε επίσης ανεργία μικρότερη από το 15% και συγκράτηση του χρέους στο 150% του ΑΕΠ.
Στην πραγματικότητα όμως , η ανεργία έχει υπερβεί το 25 % από το 2012, και το χρέος έχει φθάσει στο 180%, παρά την μερική απομείωση του χρέους πριν από τρία χρόνια.

«Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ αποδείχθηκε ανίκανο να προβλέψει την εκτίναξη του χρέους που προκλήθηκε από τους δικούς του όρους δανεισμού είναι κατανοητό το γιατί οι Έλληνες ψηφοφόροι αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα τις υποσχέσεις των δανειστών για ευημερία, όταν εξέλεξαν νέα κυβέρνηση τον Ιανουάριο», υποστηρίζει η Σάραν Μπάροου και ζήτησε κινήσεις που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ρoή Ειδήσεων