ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρομοκρατικό χτύπημα» Ντράγκι κατά της Ελλάδας, λίγο πριν τη συμφωνία

«Τρομοκρατικό χτύπημα» Ντράγκι κατά της Ελλάδας, λίγο πριν τη συμφωνία

Στο δρόμο που... χάραξαν ο Σόιμπλε και η υπόλοιπη παρέα του βαδίζει πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μία μόλις ημέρα μετά το μήνυμα που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, με την απόφασή της να μην αυξηθεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η ΕΚΤ δημοσιεύει σήμερα, Πέμπτη (28/05/2015) έκθεση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκροές των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα μας είναι τόσο μεγάλες, που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας!

Την ίδια ώρα μάλιστα, σημειώνει πως οι πιθανότητες να μεταδοθεί η κρίση από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ: «Οι δημοσιονομικές θέσεις σε ορισμένες χώρες παραμένουν επισφαλείς. Οι κυρίαρχοι κίνδυνοι προέρχονται από την Ελλάδα, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ενώ ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει γνωρίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, έχει απολέσει την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά για χρηματοδότηση και έχει επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού. Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι υποτονικές μέχρι σήμερα, αλλά με την απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Γενικότερα, οι αβεβαιότητες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι να πιθανό να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα, καθώς η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ, σε ορισμένες χώρες, αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα».

Σε άλλο σημείο, η έκθεση αναφέρει πως «οι εξελίξεις στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση σε άλλες χώρες της Ευρωζώνη, έχουν προκαλέσει την άνοδο των αποδόσεων έναντι των γερμανικών ομολόγων. Η μακρά και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Η μόλυνση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης από την Ελλάδα ήταν περιορισμένη. Πράγματι, προκάλεσε μόνο μια μικρή μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Δείτε την έκθεση εδώ

Σχετικές ειδήσεις