ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατούλης: Καμιά μείωση στα εφάπαξ του Δημοσίου

Στρατούλης: Καμιά μείωση στα εφάπαξ του Δημοσίου

Τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου (ΜΤΠΥ) θα στηριχθούν ακόμα και μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού αν χρειαστεί και τα εφάπαξ θα διατηρηθούν στα επίπεδα της 31/8/2013, δηλαδή δεν θα εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος που θα μείωνε τις αποδοχές από 30% έως 80%, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ.Στρατούλης τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και των Συνταξιούχων.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 30% -80%

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ, ο Δημ. Στρατούλης τόνισε: «Εγγυηθήκαμε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις και ότι το πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα μετατραπεί σε νομοθετική ρύθμιση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δεσμευτήκαμε ότι -σε καμία περίπτωση- δεν θα θιγούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, υπογράμμισα σε όλους τους τόνους ότι θα στηρίξουμε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο -λόγω λεηλασίας από το PSI και λόγω της μνημονιακής κατάργησης του πόρου 3%- κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. Και πιο συγκεκριμένα, δεσμευτήκαμε ότι θα το στηρίξουμε άμεσα από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που είναι για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξει μέριμνα και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Σχετικά με τα εφάπαξ ενημερώσαμε την ΑΔΕΔΥ, ότι τηρούμε τη δέσμευση μας για κατάργηση του νέου μνημονιακού μαθηματικού τύπου, με τον οποίο τα εφάπαξ θα μειώνονταν από 30 έως και 80% και ότι ο νέος μαθηματικός τύπος που θα συνθέσουμε θα οδηγεί τα εφάπαξ στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονταν την 31η/8ου/2013, πριν δηλαδή εφαρμοστεί ο μνημονιακός μαθηματικό τύπος που θα οδηγούσε σε μεγάλες μειώσεις.

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι του υπουργείου μας έχουν λάβει οδηγίες να υπερασπίσουν την άποψη, ότι δεν θα εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, δεν θα θίξουμε θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και ότι θα πάμε σε λειτουργικές -και όχι οργανωτικές- ενοποιήσεις, καθώς ζητήματα οργανωτικών ενοποιήσεων θα συζητηθούν πρώτα με τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα και τους επιστημονικούς φορείς από το φθινόπωρο, με κύριο στόχο τη διασφάλιση και την ενίσχυση του αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου και καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικά με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, γνωρίζω ότι το 2011 με μνημονιακό νόμο μπήκαν υπέρμετρες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων. Χθες, συναντήθηκα με τους διοικητές των τριών κλάδων του ΕΤΑΑ και –ήδη- επεξεργαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο για πολλούς ασφαλισμένους των τριών κλάδων -και ιδιαίτερα τους νέους- οι πολύ μεγάλες εισφορές δημιουργούν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης.»

Προς παράταση στη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Παράταση στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη στη Βουλή, νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, 28 Μαΐου

Όπως είπε ο κ. Στρατούλης αποδέχεται σχετική τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι οι ουρές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστιες και οι οφειλέτες δεν έχουν μπορέσει να ανταποκριθούν.

όπως είπε, μέχρι τώρα έχουν ρυθμιστεί οφειλές 4,2 δις ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία.
«Έχουν μπει στη ρύθμιση περίπου 200 χιλιάδες οφειλέτες και έχουμε εισπράξει ως πρώτη δόση περίπου 150 εκατ. ευρώ» τόνισε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί παράταση τριμήνου και στην προθεσμία που είχαν οι σχολικοί φύλακες για να ρυθμίσουν ασφαλιστικά τους ζητήματα.

Σχετικές ειδήσεις