ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική εξέλιξη στο Brussels Group – Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας

Θετική εξέλιξη στο Brussels Group – Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας

Ραγδαίες εξελίξεις - Παρέμβαση της Μέρκελ για να κλείσει η συμφωνία -Για ξαφνική θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων στο Brussels Group, κάνουν λόγο πηγές από τις Βρυξέλλες.

Με γρήγορους ρυθμούς κινούνται οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να παίρνει πάνω της το θέμα. Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ισπανική εφημερίδα El Mundo υπήρξε παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, σημειώθηκε στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύφος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχει κανένα τελεσιγραφο ως προς τη ληξη των εργασιών του, ανεφερε νωρίτερα σήμερα (29/05) από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε γερμανική εφημερίδα, τόνισε ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται και οι τρεις θεσμοί είναι ένα, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε σε πρόσφατη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία επισημαίνει ότι και οι τρεις θεσμοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εργάζονται προς την επίτευξη συμφωνίας. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε, επίσης, σημειώσει ότι παρά το γεγονός ότι οι τρεις θεσμοί έχουν ενίοτε διαφορετικές οπτικές, ο στόχος τους είναι ενιαίος.

Ελληνικές πηγές, τέλος, ανέφεραν ότι σήμερα το πρωί υπήρξαν τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις, σε διάφορα επίπεδα, και ότι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group επανεκκινούν τις πρώτες απογευματινές ώρες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, η δημόσια διοίκηση, οι διαδικασίες είσπραξης των κρατικών εσόδων, ζητήματα που άπτονται του συνταξιοδοτικού κ.α.

Σόιμπλε: Έχουμε όλοι ευθύνη για την Ευρώπη

Ο Β. Σόιμπλε κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα. Ετσι, απάντησε πως μπορεί άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες «να έχουν διαφορετικές απόψεις από την ελληνική κυβέρνηση», αλλά «έχουμε όλοι ευθύνη για την Ευρώπη». Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ευθύνες, πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμα πως οι έλληνες ηγέτες έχουν δημοκρατική εξουσιοδότηση: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι η αντιπρόσωπος του ελληνικού λαού, και γι΄ αυτό αξίζουν σεβασμού». Πρόσθεσε δε πως «δεν έχω κανέναν πρόβλημα με τον [έλληνα] ομόλογό μου».

«Έχουμε χρόνο ως τις 30 Ιουνίου για συμφωνία με την Ελλάδα»

Στην ερώτηση πόσος χρόνος απομένει για μια συμφωνία με την Ελλάδα, ο Γερμανός υπ. Οικ. Β. Σόιμπλε απάντησε πως «υπάρχει χρόνο μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οπότε και λήγει το υπάρχον πρόγραμμα. Οπως είναι τώρα τα πράγματα, αν το πρόγραμμα λήξει δεν θα υπάρξει συμφωνία»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων