ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Guardian: Ζοφερές οι προοπτικές για την Ελλάδα

Guardian: Ζοφερές οι προοπτικές για την Ελλάδα

Είτε η Ελλάδα χρεοκοπήσει είτε όχι οι προοπτικές για τη χώρα είναι εξίσου ζοφερές, υποστηρίζει ο Guardian, τονίζοντας ότι αν και η συμφωνία φαίνεται να είναι κοντά, η ύφεση και η αναδιάρθρωση της οικονομίας μάλλον είναι σε κάθε περίπτωση αναπόφευκτες.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε ομοβροντία αντικρουόμενων δηλώσεων σχετικά με το αν τελικά η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία ή όχι, αλλά εν τέλει φαίνεται να υπάρχει ένα κλίμα ότι οι δύο πλευρές κάνουν πρόοδο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, εκτιμώντας ωστόσο ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας τελικά καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία και να αποφύγει τη στάση πληρωμών θα είναι ένας πολιτικός και προσωπικός θρίαμβος.

Μάλιστα, θα είναι θαύμα εάν καταφέρει να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους να στηρίξουν αυτές τις παραχωρήσεις που αναπόφευκτα θα πρέπει να κάνει προς τους δανειστές.

"Η σκληρή αλήθεια για τους Έλληνες όμως είναι ότι καμία από τις πορείες που έχουν μπροστά τους δεν θα είναι εύκολος.

Μιλάμε για μια χώρα που το ΑΕΠ έχει καταρρεύσει κατά 25% εξαιτίας της κρίσης, που η ανεργία παραμένει πάνω από το 25% και που το ωρομίσθιο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 18% σε πραγματικους όρους μεταξύ 2008-2013" λέει ο Guardian.

Στο μεταξύ, και μέχρι να επέλθει αυτή η συμφωνία, με τη βοήθεια πάντα της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, οι τραπεζικές καταθέσεις φεύγουν από την Ελλάδα, οι επενδυτές αναβάλλουν τα επενδυτικά τους σχεδια και οι τουρίστες διαλέγουν να πάνε στην ... Ίμπιζα αντί για την Κρήτη από φόβο μήπως μπλεχτούν στη μέση ενός καλικαιρινού "Greccident".

Η ίδια η συμφωνία θα φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυστηρές περικοπές δαπανών για να ικανοποιήσουν το Brussels Group και να δείξουν ότι δεν ξοδεύουν τα χρήματα αλόγιστα. Την ίδια στιγμή, οι πιθανότητες για μια ελάφρυνση του χρέους έχουν μειωθεί δραματικά κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα βαριά δάνεια τα επόμενα χρόνια.

Εάν δεν επίτευχθεί συμφωνία, από την άλλη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών που μπορεί να την οδηγήσει εκτός της Ευρωζώνης.

Η έξοδος από το ευρώ τουλάχιστον θα είχε το πλεονέκτημα της δραστικής υποτίμησης του νέου νομίσματος, κάτι που σημαίνει ότι θα κατέφθαναν στην Ελλάδα ορδές τουριστών για να επωφεληθούν από τις φθηνές τιμές και ίσως με τον καιρό η χώρα να κατάφερνε να προσελκύσει επενδύσεις, κυρίως στη βιομηχανία, χάρη στο φθηνό εργατικό δυναμικό της.

Αλλά το Grexit θα σήμαινε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, χρηματοοικονομικό χάος και αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι Έλληνες έχουν ήδη υποστεί αξιοσημείωτες κακουχίες. Αλλά καθώς πλησιάζει η επόμενη αποπληρωμή δόσης, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ένα αποτέλεσμα που θα μπορέσει να φέρει οτιδήποτε άλλο πέρα από περισσότερες δυσκολίες, καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις