ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα μέτρα «αφαίμαξης» που ζητούν οι δανειστές

Αυτά είναι τα μέτρα «αφαίμαξης» που ζητούν οι δανειστές

Γενναίες περικοπές στις συντάξεις, αλλά και «τσουχτερές» αυξήσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ απαιτούν οι Θεσμοί προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση στο Brussels Group, σφίγγοντας έτσι τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης και ενώ η επίτευξη συμφωνίας φέρεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Οι δανειστές ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, ενώ εκτός από το «ηλεκτροσόκ» με τη μεταφορά των τιμολογίων των ΔΕΚΟ στον υψηλό συντελεστή που θα συμφωνηθεί (από το καλοκαίρι και όχι από το φθινόπωρο και μετά) - καθώς πιστεύουν ότι τα έσοδα θα μεταφέρονται έτσι από τη ΔΕΗ με ασφάλεια στο δημόσιο (η είσπραξη από κάθε άλλη πηγή εσόδων ΦΠΑ αμφισβητείται λόγω του υψηλού κινδύνου φοροαποφυγής) - το ΔΝΤ αξιώνει από την πλευρά του «μαχαίρι» στις συντάξεις, επικουρικές και κύριες, ή άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για όσους περιμένουν να τη λάβουν πρόωρα, θεωρώντας το ως το πιο σίγουρο μέτρο εξοικονόμησης.

Από την πλευρά της πάντως, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να παραβιάσει τις «κόκκινες» γραμμές της, συναινώντας σε νέα υφεσιακά μέτρα και ειδικά στις «παράλογες απαιτήσεις» για το ΦΠΑ. Παράλληλα, από το Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως με τις παρεμβάσεις ΗΠΑ – Μέρκελ οι συνομιλίες θα επιταχυνθούν και οι δανειστές θα υποχωρήσουν…

Σχετικές ειδήσεις