ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Τελευταία προσφορά στην Ελλάδα

DW: Τελευταία προσφορά στην Ελλάδα

Οι πιστωτές βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της Αθήνας επειδή δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, μεταδίδει το dpa.

Γερμανοί αναλυτές δεν αποκλείουν καταιγιστικές εξελίξεις και επίτευξη συμφωνίας σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, που αναφέρεται και στο αντικείμενο των νυχτερινών διαβουλεύσεων Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ σημειώνοντας την ανακοίνωση της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Η πενταμερής συμφώνησε ότι θα πρέπει πλέον να γίνει εντατική δουλειά, αναφέρει ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa οι επικεφαλής ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ έθεσαν επί τάπητος πιθανή συμβιβαστική πρόταση, την οποία ενδέχεται να καταθέσουν στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους πρόκειται για την τελευταία προσφορά των δανειστών ενώ βάση αποτελεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης από το 2012, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Όλες οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με τους ίδιους.

Στόχος της πενταμερούς, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν να διατυπωθεί μια κοινή πρόταση ή καλύτερα το περίγραμμα μίας πιθανής πρότασης, πάνω στο οποίο μπορούν να γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, ωστόσο πάντα αυστηρά στη βάση του τρέχοντος προγράμματος. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

«Take it or leave it»

Η Welt προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια «αποδεκτή προσφορά» η οποία θα ανοίγει το δρόμο αφενός για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, και αφετέρου για περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η σχετική πρόταση των θεσμών δεν είναι ακόμη έτοιμη, ωστόσο, θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου, «take it or leave it», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Πάντως διαπραγματευτικοί κύκλοι στο Βερολίνο αναφέρουν σήμερα το πρωί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών συνεχίζονται εντατικά. Το dpa σχολιάζει ότι οι δανειστές βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό επειδή δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Γερμανοί αναλυτές δεν αποκλείουν καταιγιστικές εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας, καθώς την Κυριακή ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Βαυαρία, όπου η Α. Μέρκελ δεν θέλει να κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα.

Σχετικές ειδήσεις