ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg View: Έχει η Ελλάδα ένα διαβολικό Plan B;

Bloomberg View: Έχει η Ελλάδα ένα διαβολικό Plan B;

Το πείσμα της ελληνικής κυβέρνησης πιθανότητα να είναι και το πιο περίπλοκο πράγμα για την τρέχουσα ελληνική κρίση επισημαίνει σε άρθρο του στο Bloomberg View, ο Leonid Bershidsky, τονίζοντας πως αγνοεί ότι αυτοκτονεί οικονομικά αρνούμενη να προχωρήσει σε περισσότερες παραχωρήσεις.

Ο αρθρογράφος επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις του Hans-Werner Sinn, του προέδρου του ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο ο οποίος ανέφερε πως κάθε ημέρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παίζουν το παιχνίδι του καλού μπάτσου-κακού μπάτσου, η Ευρωζώνη βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μια οικονομική τρύπα.

Όπως επισημαίνει ο Leonid Bershidsky αυτή είναι μια παλιά εμμονή του Sinn με τα ισοζύγια των χωρών στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών της Ευρωζώνης, το λεγόμενο Target2. Όταν οι Έλληνες βγάζουν τα λεφτά από τη χώρα αποσύρουν τα λεφτά από μια ελληνική τράπεζα, η οποία καθίσταται υπόχρεη στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας για αυτό το ποσό. Αυτή με τη σειρά της, ανοίγει μια χρέωση στην ΕΚΤ. Η γερμανική τράπεζα που λαμβάνει τα χρήματα από την αγορά του σπιτιού τώρα, έχει μια απαίτηση στην Bundesbank, η οποία έχει μια απαίτηση στην ΕΚΤ.

Το αποτέλεσμα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι πως όταν όλα αυτά τα ελληνικά λεφτά που δανείζονται από την ΕΚΤ φεύγουν από τη χώρα, το ισοζύγιο της Ελλάδας στο Target γίνεται πιο αρνητικό. Και τους τελευταίους μήνες, αυτό συμβαίνει με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Κατά τον Sinn η ελληνική κυβέρνηση χρονοτριβεί σκοπίμως για να επιτρέψει την αύξηση του αρνητικού ισοζυγίου Target, αυξάνοντας την δυνητικές επιπτώσεις για την Ευρώπη εάν δεν ελαφρύνει την πίεση στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και να πληρώσει τα χρέη της, και ως εκ τούτου ενισχύοντας τη διαπραγματευτική της θέση.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις