ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mητρόπουλος: Μήνυμα στους δανειστές η απόφαση του ΣτΕ

Mητρόπουλος: Μήνυμα στους δανειστές η απόφαση του ΣτΕ

Ως τη συγκλονιστικότερη δικαστική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Αλέξης Μητρόπουλος, την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις που έγιναν με τον νόμο του 2012.

O αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ, μόνο για όσους προσέφυγαν μέχρι χθες και ότι είναι αμετάκλητη.

Ερμηνεύοντας τη δικαστική απόφαση, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις. Καταρχάς, ότι όλες οι συντάξεις, κύριες και επκουρικές, θα πρέπει να γυρίσουν στα επίπεδα προ των περικοπών, δεύτερον ότι εφεξής δεν μπορεί να συντελεστεί καμία περικοπή επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων και τρίτον ότι καταργεί ουσιαστικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Η δικαστική απόφαση, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί την θεωρεί ως μηχανισμό μείωσης συντάξεων και πως εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να την εφαρμόσει θα πρέπει να βρει τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τις ρυθμίσεις, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και σχολίασε ότι μόνο τιμή πρέπει στους δικαστές, που όρθωσαν το ανάστημά τους και έστειλαν μήνυμα στους δανειστές.

Σχετικές ειδήσεις