ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Η Ελλάδα αγνοεί τις αξιώσεις των πιστωτών για μεταρρυθμίσεις

FT: Η Ελλάδα αγνοεί τις αξιώσεις των πιστωτών για μεταρρυθμίσεις

Σε άρθρο των Financial Times, επισημαίνεται πως «μία ημέρα μετά την αποχώρηση της διαπραγματευτικής ομάδας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις συνομιλίες των Βρυξελλών, η Αθήνα δήλωσε πως έχει υποβάλλει ένα νέο σχέδιο που περιελάμβανε αναδιάρθρωση χρέους αλλά όχι και περικοπές στις συντάξεις, στοιχεία που είχαν απορρίψει οι θεσμοί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα».

«Η Αθήνα επέμεινε την Παρασκευή πως εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της για την αποδέσμευση των 7,2 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται αλλά έδειξε μικρά δείγματα συναίνεσης στις αξιώσεις για παραχωρήσεις ως προς τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», γράφει το άρθρο που υπογράφουν ο Πίτερ Σπίγκελ από τις Βρυξέλλες και ο Μάικλ Χάντερ από το Λονδίνο.

Financial Times

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης που όπως λέει «το σχέδιο θα έπρεπε επίσης να περιλαμβάνει ‘’χαμηλούς’’ στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα για αυτήν και την επόμενη χρονιά». Ο ίδιος αναφέρει πως «οι πιστωτές έχουν ζητήσει πλενάμσατα του 1% του ΑΕΠ για φέτος και 2% για το 2016. Αυτά τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλότερα από τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος αλλά υψηλότερα από τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Το άρθρο επισημαίνει πως «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών έχουν παγώσει, λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδα, το οποίο – όπως πιστεύουν οι αξιωματούχοι – ίσως είναι η ύστατη ευκαιρία για συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρεοκοπία».

Σχετικές ειδήσεις