ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Στο τραπέζι των συζητήσεων η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Reuters: Στο τραπέζι των συζητήσεων η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ένα σκληρό διαπραγματευτικό πόκερ είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.

Μπρα ντε φερ» Ελλάδας – δανειστών στις Βρυξέλλες

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα βρεθεί κοινός τόπος ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο οι δανειστές απέφευγαν μέχρι σήμερα να ανοίξουν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας πως η Αθήνα πρέπει κατ’ αρχάς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Εντούτοις, κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters πως το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο τραπέζι του Brussels Group.

«Διεξάγεται συζήτηση», δήλωσε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο διεξάγονται οι συνομιλίες. «Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση», τόνισε.

«Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα», δήλωσε η πηγή.

Το Reuters σχολιάζει πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

«Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο», δήλωσε η πηγή.

Το Reuters σημειώνει πως αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023.

Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ' αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023.

Σχετικές ειδήσεις