ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πικετί: Συνασπισμός Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας απέναντι στη Γερμανία

Πικετί: Συνασπισμός Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας απέναντι στη Γερμανία

Η Ευρώπη πρέπει να αναγκάσει τη Γερμανία να δεχθεί μείωση του χρέους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, λέει ο Τομά Πικετί, οικονομολόγος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό «Marianne».

Απαιτώντας από την Ελλάδα πληρώνει μέχρι και το 4% του ΑΕΠ σε χρέη, σημαίνει να ζητάς να πληρώνεις εσαεί. «Εφεύραμε την αιώνια αποπληρωμή, την αιώνια μετάνοια» για την Ελλάδα, λέει χαρακτηριστικά.

Ο Πικετί υποστηρίζει ακόμα πως πρέπει να μπει τέλος στο «παιχνίδι» των διαπραγματεύσεων και καλεί τη Γαλλία να σχηματίσει μια συμμαχία με την Ιταλία, την Ελλάδα, ίσως και την Ισπανία, απέναντι στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια νομισματική ένωση χωρίς έναν μίνιμουμ δημοκρατίας.

«Οι νέοι Έλληνες δεν είναι υπεύθυνοι (για το σημερινό χρέος), όπως δεν ήταν και οι νέοι Γερμανοί τις δεκαετίες του '50 και του '60 για τις βλακείες, που ήταν πολύ μεγαλύτερες (από αυτές των Ελλήνων), των δικών τους γονιών», λέει.

Χρειάζεται η Ευρώπη να αναγκάσουν τους Γερμανούς να κάνουν «αυτό που θέλουν να αποφύγουν εντελώς: να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος» το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τους Πορτογάλους, αναφέρει.

«Το μάθημα από αυτό το θλιβερό επεισόδιο (σ.σ. την κρίση χρέους) είναι ότι η δογματική ακαμψία αναφορικά με την αποπληρωμή των χρεών είναι αντιπαραγωγική και παράλογη» τονίζει ο Τομά Πικετί ο οποίος υποστηρίζει ότι «το χρέος είναι ένα ζήτημα πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό» και αντί να αφήνουμε τη διαχείρισή του «σε μια μικρή ομάδα εμπειρογνωμόνων, τεχνοκρατών και οικονομολόγων» πρέπει να φτάσουμε «σε ιδεολογικές λύσεις».

Και καταλήγει: «Σκοπός αυτού του συνασπισμού θα είναι «να δείξουμε με σαφήνεια (στους Γερμανούς) ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς έναν μίνιμουμ δημοκρατικής διαδικασίας πάνω στις επιλογές (που έχουμε να κάνουμε) αναφορικά με το δημόσιο έλλειμμα, την επιτήρηση από την ΕΚΤ, το επίπεδο των επενδύσεων, την τραπεζική ένωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Η Γαλλία θα έχει ιστορική ευθύνη αν επιτρέψει να συμβεί ένα Grexit, τονίζει.

Σχετικές ειδήσεις