ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Ο Γιούνκερ ή δεν διάβασε ή ξέχασε τις προτάσεις που έδωσε στον Τσίπρα

Βαρουφάκης: Ο Γιούνκερ ή δεν διάβασε ή ξέχασε τις προτάσεις που έδωσε στον Τσίπρα

«Ο πρόεδρος της Κομισίον δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα ή το διάβασε και το ξέχασε», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ελληνική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι προτάσεις των δανειστών, τις οποίες ο κ. Γιούνκερ μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ήταν ένα «χτύπημα» κατά των φτωχότερων πολιτών και ότι γενικότερα σε αυτές υπήρχε αύξηση του ΦΠΑ, μεγαλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν στις ελληνικές προτάσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για προτάσεις οι οποίες μεταφέρουν τα βάρη στους αδύναμους και «χτυπούν» τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, σημειώνοντας ότι η πρόταση για τον ΦΠΑ που μετέφερε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα είναι «βαθιά υφεσιακή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η αντιπρόταση της Αθήνας, που περιλαμβάνεται στο 47 σελίδων κείμενο που η κυβέρνηση έστειλε στους θεσμούς, περιλαμβάνει χαμηλό ΦΠΑ 6% για φάρμακα και βιβλία, έναν μέσο, που φτάνει το 11%, για τα τρόφιμα, την εστίαση, τα ξενοδοχεία και το ρεύμα και έναν υψηλό 20%.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη (17/06/2015) ο κ. Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε.

Ειδικότερα, ο Γ. Βαρουφάκης γνωστοποίησε ότι πηγαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να έχει επαφές με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι ελληνικές προτάσεις για την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων, αναγκαίων για την τόνωση της οικονομίας.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, που στόχο έχει τον άρτιο σχεδιασμό σημαντικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα και η εφαρμογή των οποίων αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης.

Δεδομένης της κυβερνητικής βούλησης για βαθιές τομές σε συνεργασία με διεθνείς θεσμούς που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την δυνατότητα επίβλεψης της εφαρμογής τους και οι οποίοι τάσσονται αρωγοί στην μεταρρυθμιστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η συνάντηση του Υπουργού με τον Γενικό Γραμματέα γίνεται σε μια κομβική στιγμή της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας.

Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Γκουρία θα συζητήσουν και θα προδιαγράψουν μεταρρυθμίσεις που αφορούν:

• Αγορές Προϊόντων

• Χονδρικό Εμπόριο

• Κατασκευαστικό Κλάδο

• Τραπεζικό Τομέα

• ΚΕΠ Επιχειρήσεων (One Stop Shops)

• Αγορά Εργασίας

• Προμήθειες Δημοσίου

• Μηχανισμούς Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Σχετικές ειδήσεις