ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Οι οκτώ κομβικές ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

Financial Times: Οι οκτώ κομβικές ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

Οι πέντε μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών μπαίνει ίσως στην πιο κρίσιμη φάση τους. Οι διεθνείς πιστωτές επιμένουν δημοσίως, όπως γράφουν οι Financial Times, πως το Eurogroup της Πέμπτης είναι η καλύτερη ευκαιρία για μία συμφωνία.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ωστόσο, οι αξιωματούχοι παραδέχονται πως οι ελπίδες από την επικείμενη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αύριο (18/6) στο Λουξεμβούργο είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Οι Financial Times συνοψίζουν οκτώ ημερομηνίες κλειδιά που θα αποδειχτούν καθοριστικής σημασίας για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ:

18 Ιουνίου

Ενώ οι προθεσμίες έρχονται και παρέρχονται, πολλοί λένε πως το αυριανό Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας. Οι προσδοκίες, ωστόσο, των αξιωματούχων είναι μικρές.

19 Ιουνίου

Η επόμενη μέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν εκ νέου λόγω συνεδρίασης του Ecofin (των υπουργών Οικονομικών και των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης). Αν δεν υπάρξει συμφωνία ούτε την Παρασκευή, δεν αποκλείεται σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

21 Ιουνίου

Αν όλες οι προγενέστερες συναντήσεις έχουν αποτύχει, την Κυριακή πιθανώς θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα.

22 Ιουνίου

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ούτε στην έκτακτη Σύνοδο, τότε επανέρχονται τα χειρότερα σενάρια – που περιλαμβάνουν έλεγχο κεφαλαίων για να περιοριστούν οι μαζικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και να αποφευχθεί μία οικονομική κατάρρευση.

25 Ιουνίου

Ημέρα διεξαγωγής προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής – στην ατζέντα της οποίας θα κυριαρχεί η Μεγάλη Βρετανία. Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αν και το ζήτημα της Ελλάδας θα εξεταστεί στο περιθώριο της Συνόδου, πιστεύεται πως θα είναι ήδη πολύ αργά για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

30 Ιουνίου

Ημέρα εκπνοής της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος και καταβολής 1,5 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

1 Ιουλίου

«Αχαρτογράφητα εδάφη» για την Ευρώπη, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει λήξει και η Ελλάδα θα έχει αποτύχει να αποπληρώσει το ΔΝΤ.

20 Ιουλίου

Ίσως αυτή να είναι η τελευταία πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα καθώς εκπνέει η προθεσμία καταβολής 3,5 δισευρώ στην ΕΚΤ.
Στην περίπτωση που κηρύξει στάση πληρωμών και προς την ΕΚΤ, η επιβίωση της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης κρίνεται εξαιρετικά απίθανη.

Σχετικές ειδήσεις