ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούγκμαν: Καλά κάνει ο Τσίπρας και πάει σε δημοψήφισμα

Κρούγκμαν: Καλά κάνει ο Τσίπρας και πάει σε δημοψήφισμα

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα παίρνει ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times.

«Μέχρι σήμερα, κάθε προειδοποίηση για πιθανή διάλυση της ζώνης του ευρώ αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς ό,τι κι αν λένε οι κυβερνήσεις πριν τις εκλογές, στο τέλος ενδίδουν στις απαιτήσεις της τρόικα», αναφέρει αρχικά ο νομπελίστας οικονομολόγος και συνεχίζει:

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τείνει να καθησυχάζει τις αγορές, διατηρώντας ανέπαφο το ευρώ, όμως αυτή η διαδικασία διαιωνίζει την καταστροφική λιτότητα, καθώς μερικά τρίμηνα μέτριας ανάπτυξης επισκιάζουν το τεράστιο κόστος πέντε χρόνων ανεργίας.

Μου φαίνεται πως η τρόικα-νομίζω πως είναι καιρός να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι έχει αλλάξει κάτι και να επιστρέψουμε στο παλιό όνομα-περίμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, πως η Ελλάδα θα επαναλάμβανε αυτήν την ιστορία. Είτε ο Τσίπρας θα έκανε το συνηθισμένο, εγκαταλείποντας μεγάλο μέρος του συνασπισμού του και πιθανότατα μπαίνοντας αναγκαστικά με την κεντροδεξιά, ή η κυβέρνηση του θα έπεφτε.

krug

Αυτό ακόμα μπορεί να συμβεί. Τώρα, όμως, ο Τσίπρας φαίνεται απρόθυμος να πέσει πάνω στο σπαθί του. Αντιθέτως, ερχόμενος αντιμέτωπος με ένα τελεσίγραφο της τρόικας, έχει προγραμματίσει ένα δημοψήφισμα ως προς το αν θα πρέπει να το αποδεχθεί ο λαός ή όχι. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη αμηχανία και σε δηλώσεις του τύπου ότι είναι ανεύθυνος. Στην πραγματικότητα, κάνει το σωστό για δυο λόγους», υποστηρίζει ο Κρούγκμαν και εξηγεί:

«Πρώτον, αν 'κερδίσει' στο δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ενισχυθεί με δημοκρατική νομιμότητα, που νομίζω ότι ακόμα έχει σημασία στην Ευρώπη.

Δεύτερον, μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μια αμήχανη πολιτική θέση, με τους ψηφοφόρους να είναι και εξοργισμένοι με τις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις για λιτότητα, αλλά και απρόθυμοι να φύγουν από το ευρώ».

Και καταλήγει ο Αμερικανός οικονομολόγος:

«Πάντα ήταν δύσκολο να δει κανείς πώς θα μπορούσαν να συγκεραστούν αυτές οι επιθυμίες και είναι ακόμα δυσκολότερο τώρα. Το δημοψήφισμα, στην ουσία, θα ζητά από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την προτεραιότητά τους και να δώσουν στον Τσίπρα την εντολή να κάνει αυτό που πρέπει σε περίπτωση που η τρόικα το τραβήξει μέχρι τέλους. Αν με ρωτήσετε, ήταν μια ενέργεια τερατώδους αφροσύνης από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να το τραβήξουν μέχρι αυτό το σημείο. Όμως το έχουν κάνει και δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους, αντί να στραφεί σε αυτούς».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων