ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα: Αυτή είναι η πρόταση υποταγής της Ελλάδας των θεσμών

Δημοψήφισμα: Αυτή είναι η πρόταση υποταγής της Ελλάδας των θεσμών

Στη δημοσιότητα έδωσε η Κομισιόν την πρόταση των δανειστών που είχε κατατεθεί στην κυβέρνηση, προτού η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ερχόμενη Κυριακή (5/7).

Σε μία κίνηση εντυπωσιασμού - που τελικά επιβεβαιώνει την αμηχανία, αν όχι τον πανικό των Ευρωπαίων - , «για την ενημέρωση του ελληνικού λαού», όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες προτάσεις των θεσμών. Όπως όλα δείχνουν οι δανειστές - τοκογλύφοι επιχειρούν για άλλη μία φορά να αμφισβητήσουν την ελληνική κυβέρνηση και να προκαλέσουν κλίμα σύγχυσης στην κοινή γνώμη.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος συχνά πυκνά κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για "παραπληροφόρηση" των πολιτών, τούιταρε στα ελληνικά:

Juncker

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015"

Δείτε εδώ την πρόταση των δανειστών

Σχετικές ειδήσεις