ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Κλειστές οι τράπεζες - Περιορισμός στις αναλήψεις

Capital controls: Κλειστές οι τράπεζες - Περιορισμός στις αναλήψεις

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα (29/06/2015) τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών,μετά από εισήγηση που έκανε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, αποφασίστηκε να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Τραπεζική αργία ορίζεται η χρονική περίοδος από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (29/6)

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, που συμμετείχε το υπουργικό συμβούλιο, χωρίς περιορισμό θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αλλά και μέσω WEB Banking, ωστόσο μόνο εντός της Ελλάδος. Δεν θα μπορούν, δηλαδή, οι καταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Από τον περιορισμό, εξαιρούνται οι καταβολές των συντάξεων. Οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν, ποια καταστήματα θα δίνουν τις συντάξεις στους συνταξιούχους.

Κανονικά θα καταβληθεί και η μισθοδοσία για τους μισθωτούς, ωστόσο για τις αναλήψεις τους θα υπάρχει το ανώτατο όριο των 60 ευρώ.

Οι αλλοδαποί τουρίστες θα μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ με τις κάρτες τους, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες παρείχε το βράδυ της Κυριακής (28/06/2015), πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις για την τραπεζική αργία και τα capital controls θα γίνουν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε: «Στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».

«Δεν θα ανοίξουν αύριο (29/06/2015) οι τράπεζες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.

«Ψυχραιμία» συνέστησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Ρoή Ειδήσεων