ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα 2015 - Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα πρέπει να πει τι θέλει

Δημοψήφισμα 2015 - Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα πρέπει να πει τι θέλει

Σε δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης (30/06/2015), ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πει στους εταίρους τι θέλει».

Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, ο κ. Σόιμπλε είπε σε συνέντευξη ότι το παλιό πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα έχει λήξει, τώρα θα απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα του ESM με διαφορετικούς όρους, ενώ, εμμένοντας στην αδιάλλακτη στάση του, τόνισε ότι δεν υπάρχει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή και επισήμανε ότι από την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης λείπει η σαφήνεια.

Οι Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν, τόνισε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι δεν υπήρξε συμφωνία κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι η πόρτα για συνομιλίες παραμένει ανοιχτή.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι με την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος δημιουργείται μια νέα κατάσταση και οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο του ESM. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα», δήλωσε και προέβλεψε ότι οι νέες συνομιλίες θα γίνουν υπό πιο δύσκολες συνθήκες. Επέρριψε δε την ευθύνη στην «ακατανόητη πλέον συμπεριφορά της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να δεχθούν ή να απορρίψουν την συμφωνία διότι δεν υπάρχει πλέον και δεν υπήρχε ποτέ.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ακόμα ότι «δεν υπάρχουν ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι για τον γερμανικό προϋπολογισμό παρά την Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει ψύχραιμα στις τελευταίες εξελίξεις.

Το μεσημέρι αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις Μέρκελ, Σόιμπλε και Γκάμπριελ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της γερμανικής Βουλής για το ελληνικό ζήτημα.

Σχετικές ειδήσεις