ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Απειλεί με υποβάθμιση τις ελληνικές τράπεζες

Moody’s: Απειλεί με υποβάθμιση τις ελληνικές τράπεζες

Με υποβάθμιση της αξιολόγησης «Caa3» των πέντε ελληνικών τραπεζών προειδοποιεί ο οίκος Moody’s, σύμφωνα με νέα έκθεση για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος Moody’s απειλεί με υποβάθμιση την αξιολόγηση «Caa3» της Εθνικής Τράπεζας, της Τρ. Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank.

«Ο κίνδυνος απωλειών για τους καταθέτες και τους μετόχους είναι υψηλός, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την πρόσβαση των τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» αναφέρει η Moody’s.

Στους κινδύνους, προσθέτει, συγκαταλέγεται και η αυξημένη πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Όπως εξηγεί, η απόφαση της ΕΚΤ να «παγώσει» το ELA στα επίπεδα των 89 δισ. ευρώ υπογραμμίζει τους κινδύνους ρευστότητας των τραπεζών, οι οποίες είναι αποκλεισμένες από κάθε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

Σύμφωνα άλλωστε, με την Moody’s, η εξάρτηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα είναι αρκετά υψηλή. Η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, εξηγεί, θα επιδεινώσει τόσο το οικονομικό κλίμα όσο και την ποιότητα των τραπεζικών assets (στοιχεία ενεργητικού).

Η τελική υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί, επισημαίνει η Moody’s, από την έκβαση του δημοψηφίσματος και την προθυμία της κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές.

Σχετικές ειδήσεις