ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Απαραίτητη η επιμήκυνση χρέους για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Απαραίτητη η επιμήκυνση χρέους για την Ελλάδα

Θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε νέα σκληρή φάση φαίνεται να περνά η κόντρα ΔΝΤ και Ευρωπαίων υποτακτικών της Γερμανίας, με αιτία το ελληνικό ζήτημα.

Λίγες μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παίρνει, επιτέλους, θέση για το ελληνικό χρέος και ζητά κούρεμα κατά 30% ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλύτερα απ’ όλους ότι λύση στην ελληνική κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους δεν υφίσταται. Όλο αυτό τον καιρό όμως δεν αποτολμούσε να το πει για να μην έρθει σε σύγκρουση με τη Γερμανία η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το Χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισεκ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια.

Η έκθεση του ΔΝΤ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προθέσεις της Γερμανίας η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συζητήσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων