ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα 2015 - Βαρουφάκης: Η συμφωνία είναι έτοιμη

Δημοψήφισμα 2015 - Βαρουφάκης: Η συμφωνία είναι έτοιμη

Σε δηλώσεις του στο ιρλανδικό ραδιόφωνο σήμερα (03/07/2015) το πρωί, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η συμφωνία για το χρέος είναι σχεδόν έτοιμη.

«Είτε υπάρξει ''ναι'' είτε ''όχι'', η συμφωνία θα έρθει στο άμεσο μέλλον. Αν [οι Έλληνες] πουν ''ναι'', η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα υπογράψει στο σημείο που πρέπει την πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου

Εάν πουν ''όχι'', μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτήν την εβδομάδα του αδιεξόδου έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έρχονται εμπιστευτικά από την επίσημη Ευρώπη και μια συμφωνία είναι λίγο πολύ έτοιμη», επιβεβαιώνοντας τη φημολογία ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και ότι υπήρξαν ιδιωτικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μία ψήφος στο ''όχι'' θα οδηγήσει σε μια καλύτερη συμφωνία, αλλά επέμεινε ότι και οι δύο επιλογές θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη το προηγούμενο διάστημα χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο λάθος το ότι πιστέψαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου». «Ίσως εκείνη τη στιγμή δεν αντιδράσαμε πιο σοβαρά και συγκεκριμένα σε αυτό το γεγονός» πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το χρέος της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές. Όμως είπε ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν τα εισοδήματα σε συρρίκνωση κι ότι θα καταστήσουν απίθανη την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα θέλει μια λογική δημοσιονομική πολιτική με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έδιναν τέλος στην κρίση και θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της.

Είπε ότι είναι ώρα οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες να ζητήσουν μία λογική ελάφρυνση χρέους από όλη την Ευρώπη.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν στην Ελλάδα άσχετα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή.

Τόνισε επίσης ότι αυτή η εβδομάδα δεν ήταν μια «νεκρή εβδομάδα» αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Πρόσθεσε ότι τώρα το ΔΝΤ είναι και αυτό «υπέρ»κι ότι ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα θα δημιουργούσε την ισορροπία που είναι απαραίτητη μέσα στο Eurogroup ώστε να υπάρξει συμφωνία για «μία λογική πορεία αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους».

Τέλος ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, απέρριψε την ιδέα ότι αν επικρατήσει το «ναι» την Κυριακή θα ήταν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, η νίκη του ''ναι'' θα ήταν με μικρή διαφορά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε το μόνο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα.

Σχετικές ειδήσεις