ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα - Το... βιολί του ο Σόιμπλε: Η Αθήνα δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Δημοψήφισμα - Το... βιολί του ο Σόιμπλε: Η Αθήνα δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι η «αποτυχία» στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν «προβλέψιμη» διότι η Αθήνα «δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Όποιος «γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά (σ.σ. την εκλογή του τον Ιανουάριο) αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα.

«Για αυτό αντιμετώπιζα εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό (...) το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ότι αυτός ο σκεπτικισμός τελικά επιβεβαιώθηκε δεν με εξέπληξε πραγματικά», συνέχισε ο... αδιάλλακτος κ. Σόιμπλε, ο άνθρωπος που προφανώς θεωρεί «συνομιλίες» τον μνημονιακό μονόλογο και τις αδιέξοδες πολιτικές που επέβαλλαν την τελευταία πενταετία οι εταίροι στην Ελλάδα, χωρίς να ερωτηθεί ποτέ ο ελληνικός λαός.

Το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα βγει από την ευρωζώνη «σε σύντομο χρονικό διάστημα», είναι ένα ερώτημα στο οποίο «μόνο οι Έλληνες μπορούν να απαντήσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν θα εγκαταλείψουμε τον λαό στην Ελλάδα", είπε ακόμη.

Ο Σόιμπλε έκρινε ότι είναι «σχετικά μικρός» ο «κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες «είναι κλειστές προς το παρόν» και το ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζικής εποπτείας "παρακολουθεί την κατάσταση», ανέφερε. «Οι αγορές έχουν αντιδράσει με πολύ συνετό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο», εκτίμησε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οποιεσδήποτε συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων θα είναι «πολύ δύσκολες» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά πρόσθεσε πως μέσα σ' ένα χρόνο η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν πριν από την ελληνική κρίση.

Η ευρωζώνη πρέπει να περιμένει για να δει τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Σόιμπλε, όμως το Eurogroup θα εξετάσει οποιοδήποτε νέο αίτημα εκ μέρους της Αθήνας για έναρξη συνομιλιών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων