ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα 2015: Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό με σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων

Δημοψήφισμα 2015: Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό με σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων

Κατηγορηματικά διαψεύδουν οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική κυβέρνηση τα τρομολαγνικά σενάρια περί δήθεν «κουρέματος» των καταθέσεων έως και 30% σε λογαριασμούς άνω των 8.000 ευρώ, όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Παράλληλα τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη, προέβη σε παρέμβαση χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «πλήρως ανυπόσταστο», το οποίο, όπως είπε «είναι μόνο εκ του πονηρού» ενώ σε πλήρη διάψευση προχώρησαν και στελέχη των υπολοίπων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, «το κεφαλαίο εγγύησης καταθέσεων φτάνει τα 3 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να καλύψει την κατάρρευση μιας τράπεζας». Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως «κούρεμα» πάνω από 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ!

Το δημοσίευμα, μάλιστα, επικαλείται και το παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όταν για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί «κούρεμα» στις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, κατέστησε σαφές ότι «οι καταθέσεις έως τα 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες», ενώ οι εποπτικές αρχές φροντίζουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών.

«Τα σενάρια αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT.

Λίγο αργότερα, σχετική ανακοίνωση διάψευσης εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται:

«Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή ''είδηση''».

Σχετικές ειδήσεις