ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία: Αναφορά για προσωρινό Grexit στο προσχέδιο του Eurogroup

Συμφωνία: Αναφορά για προσωρινό Grexit στο προσχέδιο του Eurogroup

Το φως της δημοσιότητας «βλέπει» η εισήγηση του Eurogroup προς τους ηγέτες των 19 κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για ένα κείμενο τεσσάρων σελίδων το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νομοθετικά προαπαιτούμενα, την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις και ένα ταμείο εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ.

Εντύπωση όσο και ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως, παρότι χθες είχε καταστεί σαφές πως η γερμανική πρόταση δεν είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εργασιών του Eurogroup, σήμερα υπάρχει στο προσχέδιο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά πως "στην περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας, θα πρέπει να προσφερθεί στην Ελλάδα μια ταχεία διαπραγμάτευση για προσωρινή της έξοδο από το ευρώ, με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της".

Μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ τοποθετούνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες τις οποίες θα πρέπει να καλύψει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με νέο προσχέδιο του Eurogroup που διέρρευσε στον διεθνή Τύπο.

Όπως τονίζεται στο εν λόγω προσχέδιο, το Eurogroup έχει ήδη ενημερωθεί πως οι πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες ενός νέου προγράμματος της Ελλάδας ανέρχονται μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως έχει εκτιμηθεί από τους θεσμούς.

draft 2

Το Eurogroup ζητά από τους θεσμούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των χρηματοδοτικών αναγκών, μέσω ενός εναλλακτικού σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, ή μέσω αύξησης των στόχων για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Η ανάκτηση της πρόσβασης των αγορών για την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί κυρίαρχο στόχο κάθε προγράμματος χρηματοδότησης, θα περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Στο προσχέδιο του Eurogroup τονίζεται επίσης πως υπάρχουν πολύ σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - ανησυχίες που αποδίδονται στη χαλάρωση των υφιστάμενων πολιτικών τους τελευταίους 12 μήνες και οι οποίες οδήγησαν στην πρόσφατη επιδείνωση του μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας.

Το Eurogroup επισημαίνει πως τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης έχουν λάβει, τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από μέτρα με στόχο τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα οποία διευκόλυναν την εξυπηρέτησή του και μείωσαν σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησής του.

Εν όψει ενός πιθανού προγράμματος μέσω Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και σε πλήρη εναρμόνιση με το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, εάν απαιτηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα παραμείνουν σε βιώσιμη τροχιά.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν πιθανότατα παράταση της περιόδου χάριτος και των περιόδων αποπληρωμής του χρέους, απαιτούν πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν ως όροι και προϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Τα μέτρα για το χρέος θα εξεταστούν μόνο μετά από θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (review) του νέου ελληνικού προγράμματος.

Το Eurogroup καθιστά σαφές πως ονομαστικό haircut (κούρεμα) στο χρέος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

draft 1

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους δανειστές τους πλήρως και εγκαίρως, σημειώνεται στη συνέχεια του εγγράφου.

Εάν όλοι οι όροι που περιλαμβάνονται στο εν λόγω έγγραφο εκπληρωθούν, τότε βάσει της νομοθεσίας του ESM, ο μηχανισμός μπορεί να εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να διαπραγματευθούν με την Ελλάδα για ένα νέο πρόγραμμα.


Σύνοδος Κορυφής Live: Διαβάστε εδώ όλες τις κρίσιμες εξελίξεις

ΣΟΚ: «Κούρεμα» καταθέσεων και δέσμευση κρατικής περιουσίας ζητούν οι δανειστές

Σχετικές ειδήσεις