ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία: Στο EuroWorking Group το δάνειο-γέφυρα - Παράταση της τραπεζικής αργίας

Συμφωνία: Στο EuroWorking Group το δάνειο-γέφυρα - Παράταση της τραπεζικής αργίας

Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της εν αναμονή του τρίτου πακέτου διεθνούς βοήθειας είναι πολύ περίπλοκο θέμα και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για αυτό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι υφυπουργοί Οικονομικών, το EuroWorking Group, θα εξετάσουν σήμερα Τρίτη (14/7) το θέμα - και κατόπιν "θα έχουμε πιθανότατα μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών για το συγκεκριμένο ζήτημα" σχολίασε ο Ντάισελμπλουμ.

Το θέμα είναι "πολύ περίπλοκο" και "δεν έχουμε ακόμη βρει το κλειδί" είπε κάνοντας λόγο για οικονομικές, τεχνικές, δημοσιονομικές και πολιτικές δυσκολίες.

Το Eurogroup αποφάσισε πάντως να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί το ζήτημα και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της "το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε επίσης ότι τα τεχνικά κλιμάκια εργάστηκαν χθες Δευτέρα, και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράταση της τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, παρατάθηκε, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η τραπεζική αργία έως και μεθαύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Διατηρείται ταυτόχρονα το όριο των 60 ευρώ για τις ημερήσιες συναλλαγές από τα ΑΤΜ.

Σημειώνεται, ότι η ΕΚΤ διατήρησε χθες αμετάβλητο το ύψος της έκτακτης ρευστότητας, μέσω ELA, στα περίπου 89 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ELA εντός της εβδομάδας και αφού έχει προηγηθεί η ψήφιση από τη Βουλή των πρώτων νομοσχεδίων στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν πληρώθηκαν τα SDR

Εν τω μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιβεβαίωσε σήμερα Τρίτη (14/7) το πρωί (ώρα Ελλάδας) ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε σε επιστροφή περίπου 456 εκατομμυρίων ευρώ από αποθεματικούς πόρους (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, ή SDR) που όφειλε, ενώ πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα εξετάσει σύντομα την αίτηση της χώρας για παράταση χρόνου αποπληρωμής της δόσης του δανείου που έληγε στις 30 Ιουνίου.
Ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, σε γραπτή ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:

"Η αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου 360 εκατ. δολαρίων SDR (περίπου 456 εκατ. ευρώ) που όφειλε η Ελλάδα στο ΔΝΤ σήμερα δεν έχει παραληφθεί. Έχουμε ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο για την εξέλιξη αυτή. Οι οφειλές της Ελλάδας στο ΔΝΤ μέχρι σήμερα είναι συνολικά 1,6 δισ. δολάρια SDR (περίπου 2,0 δισ. ευρώ). Η αίτηση των ελληνικών αρχών για παράταση χρόνου της αποπληρωμής που οφείλονταν στις 30 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο στις επόμενες εβδομάδες."
Το ποσό των 456 εκατ. ευρώ αντλήθηκε από τους αποθεματικούς πόρους του ΔΝΤ (SDR) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κράτη-μέλη για διευκόλυνση σε επείγουσες περιπτώσεις και να επιστρέψουν στο Ταμείο. Η Ελλάδα άντλησε από τους πόρους αυτούς για να αποπληρώσει την δόση που χρωστούσε στις 12 Μαΐου.

Πληρώθηκε όμως το «Σαμουράι»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε σήμερα (14/7) ομόλογο «σαμουράι» με ημερομηνία λήξης 14 Ιουλίου σε ιδιώτες πιστωτές στην Ιαπωνία, σε μία συμβολική κίνηση που απέτρεψε μία αθέτηση πληρωμής, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χρεοκοπία σε εμπορικό χρεόγραφο.

Η καταβολή του ποσού των 20 δισεκατομμυρίων γεν (148 εκατομμυρίων ευρώ) επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της ιαπωνικής τράπεζας Mizuho Financial Bank, διαχειριστής του ομολόγου.
Το ομόλογο είχε εκδοθεί από το ελληνικό κράτος πριν από 20 χρόνια σε γεν και είχε πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Σχετικές ειδήσεις