ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο 3 – Μίχαλος: Mέτρα για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος

Μνημόνιο 3 – Μίχαλος: Mέτρα για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος

Τη λήψη μέτρων για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, καθώς όπως αναφέρει η τραπεζική αργία έχει οξύνει επικίνδυνα τα προβλήματα στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων, ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του προς το υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως επισημαίνει, περισσότερα από 4.500 εμπορευματοκιβώτια (containers) με πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα βρίσκονται μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, καθώς οι ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενώ κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας έχουν «παγώσει» επιχειρηματικές συναλλαγές που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως διακίνηση επιταγών και συναλλαγματικών από πληρωμή δανείων κλπ.

Ο κ. Μίχαλος ζητά συγκεκριμένα την άμεση έκδοση απόφασης που να προβλέπει τη δυνατότητα διατραπεζικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων και προμηθευτών και πελατών του εξωτερικού, αλλά και την επαναλειτουργία του συνόλου των τραπεζικών καταστημάτων, με στόχο την ομαλή εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν αξιόπιστες, εκπληρώνοντας όλες τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους και γενικότερα τους πελάτες τους, μέσω του τραπεζικού μας συστήματος» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και καταλήγει: «Σε διαφορετική περίπτωση, οι εναπομείνασες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, είτε εξαγωγικού προσανατολισμού, είτε εισαγωγικές, κινδυνεύουν με αθέτηση συμφωνιών ή ακόμη και με παύση λειτουργίας τους, γεγονός που εκτός της οικονομικής καταστροφής, θα προκαλέσει και νέα έκρηξη της ανεργίας».

Σχετικές ειδήσεις