ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο - Μέρκελ: Στόχος μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Μνημόνιο - Μέρκελ: Στόχος μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ

«Ακόμη και αν οι διαφοροποιήσεις είναι έντονες εμείς πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ στην έναρξη της ομιλίας της στη Μπούντεσταγκ, όπου διεξάγεται σήμερα (17/07/2015) η ψηφοφορία για το ελληνικό πρόγραμμα. «Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα», τόνισε, αποκλείοντας πάντως την περίπτωση διαγραφής μέρους του χρέους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως το ευρώ βρίσκεται πάνω από κόμματα και νομίσματα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γίνεται με τοπικές εκλογές να αποφασίζεται ότι δεν ισχύουν οι κανόνες της Ε.Ε.

«Είμαστε κοινότητα ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σήμερα έχει τα γενέθλιά της και εισερχόμενη στο κοινοβούλιο χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική συμφωνία είναι σκληρή, ειδικά για τον ελληνικό λαό, αλλά γι' αυτό ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση», υποστήριξε η Μέρκελ η οποία σημείωσε ότι η Ελλάδα διέκοψε μονομερώς τις συζητήσεις και ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν καταστροφικό, καθώς μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων λαών της Ευρώπης κατεστράφη το πιο σημαντικό νόμισμα - η εμπιστοσύνη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στην Ελλάδα. «Αυτές οι μέρες ήταν δραματικές για τη χώρα. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν εδώ στη Γερμανία οι συνταξιούχοι περίμεναν έξω από κλειστές τράπεζες να πάρουν 120 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ευχαρίστησε τον Β. Σόιμπλε ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία κάνει ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα στο σύστημα του ευρώ.

Όσον αφορά τα προαπαιτούμενα, η Μέρκελ ανέφερε ότι η ελληνική βουλή ενέκρινε με εντυπωσιακή ψηφοφορία αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

«H Γερμανία είναι δυνατή και ισχυρή, αλλά θα παραμείνει έτσι μόνο αν η Ευρώπη είναι σε καλή κατάσταση», είπε αναφέροντας ότι «το κάνουμε για το λαό της Ελλάδα, αλλά το κάνουμε και για το λαό της Γερμανίας».

Μιλώντας για τη διαφοροποίηση της Γαλλίας η κ. Μέρκελ είπε ότι «μπορούμε να βρούμε τρόπους να συμφωνήσουμε και να δείξουμε το δρόμο για τους άλλους στην Ευρώπη».

Σχετικές ειδήσεις