ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ: Ποια προϊόντα παραμένουν στο 13%, ποια μετατάσσονται από 13% σε 23% και ποια μειώνονται στο 6%

ΦΠΑ: Ποια προϊόντα παραμένουν στο 13%, ποια μετατάσσονται από 13% σε 23% και ποια μειώνονται στο 6%

Από αύριο Δευτέρα 20 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι αναπροσαρμογές στο ΦΠΑ. Δεκάδες κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων ανατιμώνται και έτσι οι καταναλωτές θα δουν πολλά από τα είδη που επέλεγαν να ακριβαίνουν. Με μια ματιά ένας συνοπτικός χάρτης των αλλαγών που επέρχονται

Aναλυτικά παραδείγματα για τους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα και διαφοροποιούνται ανάλογα με το σημείο πώλησης του προϊόντος ή το επίπεδο επεξεργασίας του περιλαμβάνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Για παράδειγμα, ένα μπουκάλι νερό στο περίπτερο θα έχει συντελεστή 13%, ενώ αν καταναλωθεί σε κατάστημα εστίασης θα έχει 23%.

Για αγορά στο κρεοπωλείο κιμά, μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό, ο χοιρινός να επιβαρυνθεί με 13% ΦΠΑ και ο μοσχαρίσιος με 23%!

Το σουβλάκι χοιρινό στο κρεοπωλείο θα έχει ΦΠΑ 13%, ενώ αν είναι αλατισμένο ή «εμπλουτισμένο» με πιπεριές, ο ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 23%, παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο ΦΠΑ για τις πιπεριές θα είναι στο 13%!

Επίσης το παναρισμένο κοτόπουλο, λόγω της επεξεργασίας που έχει προηγηθεί, θα έχει ΦΠΑ 23%, ενώ το κανονικό κοτόπουλο 13%.

Τα μακαρόνια θα έχουν ΦΠΑ 13%, ενώ τα τορτελίνια (που περιέχουν γέμιση) 23%.

Αναλυτικά το νέο καθεστώς με τους τρεις συντελεστές ΦΠΑ που θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Δευτέρα, έχει ως εξής:

Στο μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:

- Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια,

- ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια),

- γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια, λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου, είδη για αναπήρους.

Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:

- Ορισμένα ζωντανά ζώα, κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάου, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξύδια και υποκατάστατα αυτών, απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων, αλάτι και θαλασσινό νερό, ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα, καυσόξυλα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας, κτηνοτροφικά προϊόντα, ορισμένα είδη για αναπήρους.

Ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα εισιτήρια θεάτρων.

Υπηρεσίες που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή είναι οι ακόλουθες:

- Εισιτήρια εκδηλώσεων, τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών , υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών, υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή, εστίαση, υπηρεσίες γραφείων κηδειών, οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.

Επίσης επέρχονται ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%.

Όσον αφορά στις αυξήσεις στα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστος Σπίρτζης, δήλωσε στην ΕΡΤ1 ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκδίδονται εισιτήρια, που αναγράφουν συγκεκριμένη τιμή, επομένως μπορεί να λέμε ότι αυτά από Δευτέρα θα ξεκινήσουν, αλλά αυτά δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Αν αποφασιστεί άμεσα να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στις αστικές συγκοινωνίες, θέλουμε αρκετούς μήνες για να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες» είπε ο κ. Σπίρτζης και υπογράμμισε πως μελετάται καινούργια τιμολογιακή πολιτική για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το Φθινόπωρο.

Παράλληλα, η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο με το ποια προϊόντα και υπό ποιες δευτερεύουσες προϋποθέσεις υπάγονται σε συντελεστή 23% ή 13%.

Έτσι με 13% θα πωλούνται από Δευτέρα:

- Κρέας χοιρινό νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%
- Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%

Ωστόσο:

- αν το σουβλάκι το χοιρινό του κρεοπωλείου έχει π.χ. αλάτι (ή ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή αν είναι προψημένο κλπ) : ΦΠΑ 23%
- κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό - μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα - άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%

Στο 13% θα πωλούνται επίσης:

- Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%
- Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο (Δ.Κ.ΕΧ0207): 13%
- Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία (Δ.Κ.ΕΧ 0203): 13%

Ωστόσο:

- Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα (Δ.Κ. ΕΧ1602): 23%
- Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ. από οποιοδήποτε κρέας (1601, ΕΧ0209): 23%
- Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό (Δ.Κ.ΕΧ 0210): 23%
- Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (Κεφ.16): 23%
- Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή: (Δ.Κ. 0202, 0203): 23%
- Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα (Δ.Κ.ΕΧ0207, ΕΧ0208): 23%
- Πατέ, φουά γκρά κλπ. 23%
- Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια (0504, 0511): 23%
- Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου (Κεφ. 16): 23%

Με ΦΠΑ 13% θα πληρώνουμε ακόμα:

- Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (0302,ΕΧ0303): 13%
- Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα (ΕΧ0304): 13%
- Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (ΕΧ0307): 13%

Ωστόσο:

- Ψάρια ζωντανά κάθε είδους (0301): 23%
- Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23%
- Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (ΕΧ0304, 0305): 23%
- Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ. ψαριών, βρώσιμα (ΕΧ0305): 23%
- Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών (0306): 23%
- Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών (ΕΧ0307): 23%
- Άλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ0307, 0308): 23%
- Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23%
- Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια (Κεφ. 16): 23%

Επίσης, με 13% θα πωλούνται:

- Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ) (ΕΧ0401, ΕΧ0402)
- Γάλα σε σκόνη (ΕΧ040, ΕΧ0402)
- Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) (ΕΧ0401, ΕΧ0402)
- Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα (0405): 13%
- Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων (ΕΧ0403): 13%
- Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ (ΕΧ0403).: 13%
- Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ., (ΕΧ0403): 13%
- Κεφίρ: 13%
- Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13%
- Κρέμες από γάλα κάθε είδους (ΕΧ0403): 13%
- Ορός γάλακτος: 13%
- Τυριά κάθε είδους (Δ.Κ. 0406): 13%
- Αυγά πτηνών: (Δ.Κ. 0407): 13%
- Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του (Δ.Κ. 0408): 13%
- Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.) (Δ.Κ. ΕΧ1901): 13%

Ωστόσο:

- Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ2202): 23%

Άλλα προϊόντα:

- Καρποί και φρούτα βρώσιμα κάθε είδους, νωπά, ξερά, αποξεραμένα ή κατεψυγμένα (Δ.Κ. 0801 έως 0813): 13%
- Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι βρώσιμα, (κομμένα ή μη) όπως: πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, μελιτζάνες, αγγινάρες, σέλινο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθια, όσπρια, ελιές κλπ., νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή προσωρινά διατηρημένα (Δ.Κ.0701 έως 0713): 13%
- Έτοιμες σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία (Κεφ. 7): 13%
- Έτοιμες σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κλπ.) ή με άλλη επεξεργασία (ΕΧ 2106): 23%
- φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια (Δ.Κ. ΕΧ1602): 13%
- Βολβοί, κόνδυλοι, ριζώματα κλπ., φυτά φυτωρίου (Δ.Κ. 0601): 23%
- Άνθη, μπουκέτα, ανθοδέσμες, φυλλώματα κλπ. για διακόσμηση (0603, 0604): 23%
- Φύτρα μανιταριών (Δ.Κ. ΕΧ 0602): 23%
- Ρίζες μανιόκας και σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου, γλυκοπατάτες και λοιπές ρίζες και κόνδυλοι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ή ινουλίνη, σε οποιαδήποτε μορφή (Δ.Κ. 0714): 23%
- Καφές, τσάι, ματέ (0901, 0902, 0903): 23%
- Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ. (0904 έως 0910): 23%
- Ξίδια κάθε τύπου (Δ.Κ. 2209): 23%
- Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23%

Δημητριακά:

- σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. (1001 έως 1008): 13%
- Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα (1101 έως 1107, ΕΧ1108): 13%

Ωστόσο:

- Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
- Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
- Πλιγούρι (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
- Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο) (Κεφ. 19): 23%
- Ινουλίνη, γλουτένη (ΕΧ1108, 1109): 23%
- Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί (Δ.Κ. 1201-1209): 23%Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ. (1211): 23%
- Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23%
- Μαστίχα και πηκτικές ύλες (Δ.Κ. 1301, 1302): 23%

Έλαια:

- Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές (Δ.Κ. 1509, 1510): 13%
- Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23%
- Μαργαρίνη (ΕΧ1517): 23%Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) (Δ.Κ. 1801 έως 1805): 23%

Ζαχαρώδη: όλα στο 23%

- Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες (Δ.Κ. 1701, 1702, 1703): 23%
- Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα (Δ.Κ. 1704): 23%
- Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 1806): 23%
- Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%
- Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%
- Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23%

Ζυμαρικά:

- Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%
- Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%
- Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ. (Δ.Κ. ΕΞ1902): 23%
- Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 23%

Αρτοσκευάσματα:

- Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο.
- ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (Δ.Κ. ΕΧ1905): 13% (πχ τύπου τοστ)
- Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία: 13%

Ωστόσο:

- Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
- Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
- Γκοφρέτες, κέηκ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
- Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
- Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών (Κεφ. 20): 23%
- Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια (Δ.Κ. 2103, 2104): 23%
- Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο - επεξεργασμένο, κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
- Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ. (ΕΧ1905): 23%
- Όστιες και άζυμο ψωμί (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%

Ροφήματα:

- Νερό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, μη αεριούχο (Δ.Κ. ΕΧ2201): 13%

Ωστόσο:

- Νερά αεριούχα, με προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και αναψυκτικά κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ 2201): 23%
- Χυμοί φρούτων κάθε τύπου (Δ.Κ. 2009): 23%
- Έτοιμα ροφήματα κάθε τύπου, π.χ. με βάση τον καφέ, το τσάι, το γάλα, γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ2202): 23%
- Μπύρα, κρασί και κάθε είδους αλκοολούχα ποτά (Δ.Κ. 2203 έως 2208): 23%

Επίσης στο 23% θα πωλούνται:

- Ζύμες (Δ.Κ. 2102)
- Βάσεις για ποτά και σιρόπια (Δ.Κ. 2106)
- Παγωτά (Δ.Κ. 2105)

Σχετικές ειδήσεις