ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζιν: Ο Βαρουφάκης έφυγε όταν το απαίτησαν Βρυξέλλες και Παρίσι

Ζιν: Ο Βαρουφάκης έφυγε όταν το απαίτησαν Βρυξέλλες και Παρίσι

Τις γνωστές του θέσεις περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επανέλαβε ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα του δημοψηφίσματος, αλλά και στις εξελίξεις που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, υποστήριξε ότι αν ήταν στη θέση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, μετά το δημοψήφισμα θα ενεργοποιούσε το planB και ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη για έξοδο από το ευρώ.

Όπως τόνισε ο ίδιος: «Ο Βαρουφάκης εξήγησε το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος ότι ήθελε να βγει από το ευρώ και να εισάγει παράλληλο νόμισμα. Γι αυτό και έπρεπε να φύγει. Οι παράγοντες από Βρυξέλλες και Παρίσι, το είχαν ακούσει αυτό και απαίτησαν τελεσίδικα να φύγει ο Βαρουφάκης»

Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό πέτυχε να συμφωνήσει ο Ολαντ με τη Μέρκελ για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Είπε επίσης ότι θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε σχέση πιστωτή – οφειλέτη της Ελλάδας με τη Γερμανία και θα ήταν προτιμότερο να είχε προσφερθεί η βοήθεια ως δώρο.

Αίσθηση πάντως προκαλούν οι απόψεις του κ. Ζιν για την ανταγωνιστοκότητα: «Η Ελλάδα έχει σήμερα μισθούς που ανέρχονται σε 15 ευρώ την ώρα. Αν το συγκρίνετε αυτό με τις γειτονικές χώρες, Τουρκία, Ρουμανία ή Βουλγαρία, εκεί οι μισθοί κυμαίνονται από 3 έως 5 ευρώ. Η Ελλάδα απλά δεν είναι ανταγωνιστική».

Σχετικές ειδήσεις