ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Περισσότεροι άνδρες έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην κρίση - Η ανεργία «χτυπά» τις γυναίκες

ΕΛΣΤΑΤ: Περισσότεροι άνδρες έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην κρίση - Η ανεργία «χτυπά» τις γυναίκες

Η απώλεια εργασίας έπληξε σε μεγαλύτερο βαθμό τους άνδρες την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παραμένει στα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία παρουσίασε στην άτυπη συνάντηση υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ ο σύμβουλος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε. Άγγελος Αγγελίδης από το 2008 μέχρι σήμερα το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών μειώθηκε από 80,4% στο 62,9% (μείωση 17,5%) και το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών μειώθηκε από 52,5% στο 43,3% (μείωση 9,2%).

Η «ψαλίδα», λοιπόν, μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση μειώθηκε από 27,9% σε 19,6%.

Με βάση τα ποσοστό απασχόλησης των γυναικών παραμένει χαμηλότερο από των ανδρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ανεργίας για το α' τρίμηνο 2015, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανέρχεται σε 30,6% και το ποσοστό ανεργίας των ανδρών ανέρχεται σε 23,5%.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Γ.Γρ. Ισότητας των Φύλων, «από το 2008 οι πολίτες της χώρας βιώνουν τα αποτελέσματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την υιοθέτηση σκληρών και απάνθρωπων μέτρων λιτότητας... Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων παρουσιάζεται μια τάση για εξίσωση των ποσοστών απασχόλησης των φύλων, εξίσωση όμως προς τα κάτω».

Η άτυπη συνάντηση στο Λουξεμβούργο εστιάστηκε στην ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, απαραίτητη για την επίτευξη αλλαγών στην ένταξη και παραμονή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας είναι «η ενίσχυση και επέκταση των δωρεάν δημόσιων δομών φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, η προώθηση της αντίληψης της δια βίου γονεϊκότητας και για τα δύο βιολογικά φύλα».

Σχετικές ειδήσεις