ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με την τρόικα

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με την τρόικα

Συνεχίζεται η επίσημη πρώτη της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των Θεσμών που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετέβησαν το πρωί της Παρασκευής (31/07/2015) στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Οικονομικών «πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας», ωστόσο δεν αποκλείεται να τεθούν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι ίδιοι παράγοντες δήλωσαν ότι τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν χθες τις εργασίες τους, με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα απαιτεί τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια», καθώς επίσης και την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 6% για όλα τα ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Πρόκειται για μέτρα που θα εκτινάξουν από το επόμενο έτος τις φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά δέχεται αφόρητες πιέσεις να τις μετατρέψει σε νομοθετικές ρυθμίσεις έτοιμες για ψήφιση από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου δεν αναφέρθηκαν στις συγκεκριμένες απαιτήσεις, όμως ανέφεραν χθες ότι «οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή, όμως ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας».

Σχετικές ειδήσεις