ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΜΕΧΑ: Αντίθετος στους όρους επαναλειτουργίας του Χ.Α

ΣΜΕΧΑ: Αντίθετος στους όρους επαναλειτουργίας του Χ.Α

Αντίθετος εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) για τους περιορισμούς στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία του Χ.Α και σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι χρηματιστές τονίζουν ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, καθώς και Ελλήνων και ξένων επενδυτών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού.

Οι ξένοι επενδυτές θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων και θα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό.

Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.

Θα μπορούν να αγοράζουν με χρήση μετρητών, εμβασμάτων από το εξωτερικό, κεφαλαίων που τυχόν έχουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα και κεφάλαια που προέρχονται από πληρωμές μερισμάτων και τοκομεριδίων.

Η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως, εάν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου γινόταν χωρίς σημαντικούς περιορισμούς, θα οδηγούσε στην εκροή σημαντικών κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις προς το χρηματιστήριο.

Ο ΣΜΕΧΑ σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει την χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για τη διευκόλυνση των συναλλαγών των ξένων επενδυτών στις αγορές του ΧΑ, αλλά αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που σχετίζονται με τη χρήση των υφιστάμενων κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται μόνο στην αγορά μετοχών, αφήνοντας ελεύθερες τις πωλήσεις , θα ευνοήσουν σαφώς τις πωλήσεις και όχι τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων δημιουργώντας έτσι ανισορροπία της αγοράς η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης προς τον μηχανισμό της αγοράς και την ακεραιότητα, τελικά βλάπτουν την ίδια την Ελληνική Αγορά.
Αυτή η αρνητική συνέπεια θα μειώσει το ρόλο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ως ένα διαφανές, αποτελεσματικό και καλά αναγνωρισμένο μηχανισμό για την άντληση κεφαλαίων από τις μεσαίου μεγέθους ελληνικών επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, το επενδυτικό ενδιαφέρον των θεσμικών ή συλλογικών κεφαλαίων για επενδύσεις μέσω του Χρηματιστηρίου, θα πρέπει να περιορίζεται.

Ρoή Ειδήσεων