ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αγώνα δρόμου για τη συμφωνία - Aποφάσεις για τα ανοικτά θέματα

Σε αγώνα δρόμου για τη συμφωνία - Aποφάσεις για τα ανοικτά θέματα

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να συνεχιστούν έως και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Στο τραπέζι θα βρεθούν τα δημοσιονομικά και το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ - ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Ολo το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις με στόχο να εισρεύσει χρήμα στα ελληνικά ταμεία έως τις 20 Αυγούστου.

Τα τεχνικά κλιμάκια σήμερα Παρασκευή (7/8) και το Σάββατο (8/8) θα εξαντλήσουν τα ανοικτά θέματα όπως δημοσιονομικά, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το νέο Ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Στα χαρτιά

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να έχει κλείσει και ψηφιστεί η συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου, και με αυτό τον στόχο αναμένεται να λάβει το προσχέδιο του μνημονίου, αύριο, Σάββατο.

Με ορίζοντα, λοιπόν, μέχρι τις 11 Αυγούστου να υπάρξει συμφωνία, ώστε το νέο πρόγραμμα μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση να ψηφιστούν από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια να επισφραγιστούν από τα κοινοβούλια των χωρών μελών στις 19 Αυγούστου.

Εξασφαλίσεις

Πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου και οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντηση που είχαν στην Ισμαηλία της Αιγύπτου.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ.

Επίσης οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα του Ταμείου, που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης.

Ικανοποίηση

Την ίδια ώρα δηλώνοντας ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει ως τώρα επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, απάντησε εμμέσως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που έκανε λόγο για αμφιβολίες της γερμανικής κυβέρνησης ως προς το αν είναι δυνατή μια συμφωνία μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Ερωτηθείσα σχετικά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με τη συνθήκη του ESM και βάσει της σχετικής εντολής από τα κράτη μέλη οι διαβουλεύσεις και η αξιολόγηση της όποιας προόδου γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, μαζί με το ΔΝΤ και τον ESM στη συγκεκριμένη περίπτωση». Προσέθεσε δε, πως αυτές οι ομάδες που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και δύο εβδομάδες αναφέρουν πως σημειώνεται «ικανοποιητική πρόοδος».

«Δεν γνωρίζω να είναι κάποιος άλλος επί τόπου και να είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ενημέρωσε ότι αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Οι υποχρεώσεις...

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Αυγούστου η Αθήνα έχει να αποπληρώσει ελληνικά ομόλογα 3,4 δισ. στην ΕΚΤ.

Εκτακτο Eurogroup αναμένεται στις 14 Αυγούστου, όπου θα επισφραγιστεί το νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Από Σεπτέμβρη...

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στα εργασιακά θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ενώ η κυβέρνηση έχει στόχο να καταθέσει δύο ξεχωριστά νομοσχέδια εντός του 2015.

Σχετικές ειδήσεις