ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων – Ποιοι είναι οι χαμένοι

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων – Ποιοι είναι οι χαμένοι

Τα... πάνω κάτω φαίνεται πως έρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων με πολλούς ασφαλισμένους να τίθενται ακόμα και εκτός ρύθμισης.

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει σχέδιο σημαντικών αλλαγών με κριτήριο τον «ρεαλισμό και την είσπραξη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο ίδιος αν και παραδέχτηκε πως πρόκειται για ένα επιτυχημένο μέτρο, μιας και χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, διεμήνυσε πως οι αλλαγές είναι αναγκαίες.

Μέχρι σήμερα από τη ρύθμιση να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ από περίπου 900.000 οφειλέτες, που την αξιοποίησαν, ωστόσο ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιθυμούσαν εξαρχής την αλλαγή της ρύθμισης. Ο λόγος; Μάλλον πρέπει να εξηγηθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο είναι πολύ πιθανό να... μεταλλαχθεί και οι 100 δόσεις να μειωθούν δραματικά!

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο σχεδιάζει τριπλή αλλαγή στη ρύθμιση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές:

  • Διπλασιάζεται σχεδόν το επιτόκιο για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο και είναι στη ρύθμιση. Ειδικότερα, το ισχύον επιτόκιο που θεωρείται προκλητικά χαμηλό από τους δανειστές θα αυξηθεί κοντά στο 5%.
  • Καταργούνται οι μισές δόσεις για όσους αποδειχθεί ότι μπορούν να πληρώσουν περισσότερα. Συγκεκριμένα, μια ακόμη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τους «μεγαλοοφειλέτες», οι οποίοι έχουν αντικειμενικά οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φόρους. Σε αυτούς ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί κατά 50%.
  • Προϋπόθεση για να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων θα θεωρείται η πληρωμή τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Μεγάλοι χαμένοι από την μετάλλαξη του μέτρου, όσοι δεν πρόλαβαν να υπαχθούν στην ρύθμιση λόγω της τραπεζικής αργίας, οι οποίοι αν τελικά το κάνουν όταν εξαγγελθεί ξανά το μέτρο, θα έχουν να εξοφλήσουν σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερες δόσεις.

Σχετικές ειδήσεις