ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Προστασία αδύναμων, νέο καθεστώς για εύπορους στις 100 δόσεις

Αλεξιάδης: Προστασία αδύναμων, νέο καθεστώς για εύπορους στις 100 δόσεις

Η προστασία των φορολογουμένων που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και η μετακύλιση βαρών στους πιο εύπορους, αποτελούν τους στόχους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την αναμόρφωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε πως εξετάζεται η υιοθέτηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, βάσει των οποίων ορισμένοι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση θα κληθούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε λιγότερες δόσεις.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση θέλει πρωτίστως να προστατεύσει τα αδύναμα στρώματα, και ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με «ρεαλισμό» και με γνώμονα την αύξηση των εισπράξεων για τις ανάγκες του κράτους.

Αποσαφήνισε δε πως δεν θα υπάρξει ξανά ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σαν τις 100 δόσεις.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι ο στόχος εισπραξιμότητας παραμένει μεν στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια ώστε ο φόρος να γίνει «πιο δίκαιος και πιο αναλογικός».

«Υπάρχουν δυνατότητες» είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επιχειρηθεί μεταφορά των βαρών σε όσους κατέχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Τέλος, με αφορμή τα περιστατικά προπηλακισμού ελεγκτών του ΣΔΟΕ από επιχειρηματίες, ο κ. Αλεξιάδης διαμήνυσε πως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κάνει «ούτε βήμα πίσω» στους ελέγχους, καθιστώντας μάλιστα σαφές πως οι εταιρείες και οι περιοχές όπου έγινε «τσαμπουκάς» θα αποτελούν διαρκή στόχο ελέγχων.

«Θα βρουν αποφασισμένη και δυναμική αντίδραση», είπε.